Рационализиране и подбор на източниците на информация, както и умение

...
Рационализиране и подбор на източниците на информация, както и умение
Коментари Харесай

Психолог: Шегуването с коронавируса помага да не се поддадем на паниката

Рационализиране и асортимент на източниците на информация, както и умеене да се майтапим със обстановката - това са най-хубавите тактики, с цел да не се поддаваме на суматохата от разпространяването на ковид. Това разяснява за Българска телеграфна агенция психологът доцент Маргарита Бакрачева.

"В моменти, когато има феномени, които заплашват сигурността и здравето, хората стартират да търсят разнообразни източници на информация, които да им оказват помощ да възстановят вътрешния си баланс. Такива обстановки са и удобен миг за развиването и популяризирането на разнообразни тайни теории ", изясни доцент Бакрачева. "Хората се пробват да намерят обща рамка, която да им изясни за какво се случват нещата, а, въпреки това, е търсенето на ограничения какво могат да създадат, с цел да се предпазят. Това е един от пътищата за усъвършенстване, което може да помогне да избегнем суматохата и да не станем нейни жертви ", уточни тя.

Съветът й е да сортираме източниците на информация и да не се ограничаваме единствено до отрицателните. Психологическата настройка на хората е да одобряват всяка отрицателна, плашеща информация за вярна и това е обвързвано с базовата ни нужда от оцеляване и самоотбрана, означи доцент Бакрачева, само че предизвести, че затова сме и склонни да пропуснем рационалната справедлива информация, която фактологично демонстрира, че не става дума за нещо толкоз ужасно. Например, че в случай че има някаква интрига, надали ще има толкоз доста оздравели.

"Понякога, когато доста се приказва по избрана тематика и разнообразни медии непрестанно я отразяват, това няма по какъв начин да не повлияе неподходящо, тъй като оставя чувството, че има доста сериозен проблем и този проблем е на всички места към нас, щом му се отдава толкоз огромно значение ", разяснява още тя. Според нея се получава двойнствен резултат - посланията, които имат за цел да успокоят хората, основават и чувството, че има действителна опасност, защото са в доста огромна доза.

"През последните години има доста нови източници на опасност - дали по отношение на миграционните процеси, т.е. със сигурността, или с ковид, обвързван със здравето, появяват се нови и нови опасности, а те се съчетават и с неналичието на доверие в институциите ", разяснява още доцент Бакрачева.

Коронавирусът мутирал рисково

"Липсата на сигурност, че някой ще се погрижи за нас, която се следи и в други страни, също води до ескалиране и поляризиране на позициите и реакциите на хората ", счита тя.
Нейните наблюдения са, че настроенията в обществото са на два полюса - едната група се пробва да успокои другите и да изтъкне причини, които да ги накарат да се усещат сигурни, а другата група е мощно повлияна и изпитва боязън от разпространяването на заболяването.

"За да не се поддаваме на суматоха, най-важното съгласно нея е рационализирането. Това би могло да се трансформира в табиет - да не се доверяваме на един източник на информация, когато се усещаме несигурни, да се опитаме да проверим информацията - от човек или медия, които са престижи за нас ", поучава тя. Много е значимо също да не се ограничаваме в търсенето на информация и, когато усетим, че се поддаваме на прекомерно мощен боязън или отрицателна страст, да се опитаме да се концентрираме върху източник, който одобряваме за меродавен.

"Най-старата терапия за всеки човек да избегне страха е обръщането на обстановката "на смях ", умеенето да се пошегуваме с нея. Когато се увеличи напрежението, нормално се появяват вицове и смехории ", дава образец доцент Бакрачева. Според нея нещата, които могат да ни накарат да се усмихнем, ни оказват помощ да възвърнем вътрешния си баланс и да успокоим напрежението. Това има и мощно здравословен резултат, защото оказва помощ за балансиране на психическото ни положение.

Третото, с което можем да противодействаме на суматохата, са персоналните ни тактики за справяне със напрежението, самостоятелните способи за утешение. Например, диалози с другари, музика, разнообразни занимания. Нейната прогноза е, че в границите на десетина дни ще има пренасищане с информация за ковид и напрежението у хората ще стартира да спада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР