Ръцете не са толкова необходими, когато ловуваш с лицето си.

...
Ръцете не са толкова необходими, когато ловуваш с лицето си.
Коментари Харесай

Нов динозавър предполага, че малките ръце на Т-рекс са били апарат за чифтосване

Ръцете не са толкоз нужни, когато ловуваш с лицето си. Това може да ни накара да си мислим, че дребните кунки на тиранозаврите (като рекс) са безполезни… само че в този момент откриването на един откъслечен с тях динозавър също с сходни дребни крака кара откривателите да мислят друго.

За свежото просветление би трябвало да благодарим на образец Meraxes gigas, нов за науката тип, открит в чудесно положение в Патагония. Той принадлежи към биологичното семейство Carcharodontosauridae и е най-пълната група динозаври, откривана в миналото в южното полукълбо.

„ Вкаменелостта на M. gigas демонстрира невиждани до момента цялостни сектори от скелета, като ръцете и краката, които ни помогнаха да разберем някои еволюционни трендове и анатомията на Carcharodontosauridae “, споделя ръководителят на плана Хуан Канале от Палеонтологичния музей Ернесто Бахман в Неукен, Аржентина, в изказване.

Конвергентната еволюция е развой, при който несвързани по сред си организми развиват идентични черти, заради обстоятелството, че тези черти служат за някаква потребна цел. Карцинизацията е може би един от най-хубавите образци, феномен, който кара мнозина да имат вяра, че появяването на раците може да е неизбежна.

M. gigas и T. rex не са тясно свързани и първият е липсващ 20 милиона години преди вторият даже да съществува. Това е повода откривателите в нова публикация, оповестена в Current Biology, да заключат, че дребните им ръце като обща характерност е образец за конвергентна еволюция и затова може да значи, че съществуването на такива крака е спечелило за тези животни известна изгода.

„ Убеден съм, че тези съразмерно дребни ръце са имали някаква функционалност “, споделя Канале. „ Скелетът демонстрира, че местата, където мускулните сухожилия за се закачали за костта, са огромни, както и изцяло развити гръдни мускули, тъй че ръцете са били мощно. “

 Carnotaurus Reconstruction (2022)

Carnotaurus

Carnotaurus е различен прочут динозавър с дребни ръце и Prehistoric Planet неотдавна съумяха да показват по какъв начин може да е употребявал своите мощно мускулести, дребни ръце като средство за привличане на сътрудник. Carnotaurus обаче е неповторим с това, че има сферично гнездо в ставите си, предопределено за въртене на крайниците (като нашите рамене). Но могат ли ръцете на M. gigas и T. rex също да са били употребени в праисторическата спалня?

„ Те може да са употребявали ръцете си в репродуктивното държание, като да вземем за пример да държат женската по време на чифтосване или да се поддържат, с цел да се изправят след рухване “, твърди Канале. „ Половият асортимент е мощна еволюционна мощ. Но като се има поради, че не можем да следим непосредствено тяхното държание, невероятно е да сме сигурни в това. “

Малките ръчички на T. rex озадачават палетонолозите от известно време и предходните оферти за тяхната изгода включват просто да не им пречат по време на групово хранене. Това евентуално може да се свърже с теорията за придвижването на Канале, защото гладният T. rex може да е трябвало да се навежда и да маневрира всред други твари, до момента в който се пробва да получи своя дял от плячката.

Що се отнася до M. gigas, като се изключи че са динозаври с дребни ръце, те също имат и много украшения по черепа. Изучаването на скелета, открит от Канале и сътрудници, разкрива гребени, бразди, издатини и дребни рогове на главата му.

„ Вкаменелостта има доста нова информация и е в превъзходна форма “, споделя Канале, който възнамерява да продължи да работи с тяхната инцидентна находка. „ На първия ден търсене намерихме идеалното място и по този начин открихме M. gigas… Това евентуално беше един от най-вълнуващите моменти в моята кариера. “

 Tyrannosaurus skeleton

Видът Tyrannosaurus rex (rex значи „ цар “ на латински) е един от най-добре показаните тероподи. Тиранозавърът е живял в днешна западна Северна Америка, на тогавашния островен континент, прочут като Ларамидия.

Рекс обаче е имал доста по-широк обсег от другите тиранозавриди – вкаменелости се намират в разнообразни скални формирания, датиращи от епохата на Маастрихт от интервала Горна креда, преди 68 до 66 милиона години. Това е последният прочут член на тиранозавридите и измежду последните нептичи динозаври, съществували преди злощастното им изгубване през интервала Креда-палеоген.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР