Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отказват много

...
Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отказват много
Коментари Харесай

Русенци са сред туристите, които най-вече спасяват сезона по северното Черноморие

Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отхвърлят доста туристи от българското Черноморие това лято.

Но думата си споделя и обичайният нрав, пуснал корени още във времената на Народна република България и "Балкантурист ", написа Александър Андреев в

Не може да повтаряш едни и същи неточности, а да очакваш да настъпи магическо усъвършенстване. Всъщност би трябвало да очакваш утежняване. Тъкмо това очевидно се случва с българския черноморски туризъм през този сезон.

Видимо: Луксозен ресторант на плажа. Клиент: "Моля Ви за картата с напитките! " Сервитьор: "А, ми то... Още не са я отпечатали. " Още? Календарът сочи 15 юли.

***

Фактите: Сезонът стартира късно и много мудно, настояват хотелиери и туроператори пред медиите. През юни не се случи съвсем нищо, доникъде на юли задграничните туристи също още се двоумят. Близо до България бушува страшна война - украинският Змийски остров се намира единствено 300-400 километра от българските плажове, Ковид числата вървят нагоре, по европейските летища царува невиждана блъсканица, а хората все по-внимателно си гледат в портмонето, тъй като инфлацията им изяжда спестените за летуване пари.

***

Видимо: по българското Черноморие въобще не е толкоз на ниска цена. Същите плодови коктейли като предишното лято в заведения на плажа костват с 20% повече. Лек обяд за двама, състоящ се основно от салати и бутилка вино, в ресторант с искания северно от Варна без съмнение излиза над 100 лв.. В същия ресторант една газирана напитка или едно кафе костват 5 лв.. "Продуктите нарастват, клиентите са малко, би трябвало някак да се избива ", признава обезкуражен сервитьор. Същото важи и за концесионерите на плажовете, които "избиват " с нараснали цени на чадърите и шезлонгите - има плажове, където комплектът доближава 40 лв..

***

Фактите: Туроператорите настояват, че през този сезон немските и съветските туристи всеобщо избират Турция пред България. "Сезонът закъсня и несъмнено няма да бъде добър.

Резервации за България в последния миг не се случиха на немския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки, както и към Испания. Семействата с деца заобикалят България поради близостта с войната в Украйна ", разяснява Венцислав Танчев пред осведомителната организация "Черно море ". Танчев е шеф на "Сън турс ", който съставлява немския туроператор Alltours у нас. Ръстът (на българския туризъм – б.а.) на немския пазар ще е 25-30% по отношение на 2021 година, само че спадът по отношение на 2019 година ще е към 40-50%, изяснява той. По думите му от Полша има повече туристи, само че не са този размер, който се е очаквал.

Война наоколо, Ковид, високи цени: доста западни туристи заобикалят България това лято.

***

Фактите: Като че ли най-добре вървят нещата в сегмента на медицинския и балнеотуризъм. През 2020 година България се подреди измежду 15-те страни, чиито благоприятни условия за водолечение и извънболнична терапия са приети за ефикасни от 109-те наложителни здравни каси в Германия. Стоматологични и очни клиники, спа, разтривки и кални бани, процедури с минерална вода или със модерна техника - по българското Черноморие има положително предложение, само че не на всички места разполагат с нужния дипломиран личен състав. А думата си споделя и обичайният нрав, пуснал корени още във времената на Народна република България и "Балкантурист ".

Видимо: На дежурния номер в денонощния медицински център в огромен курорт северно от Варна дава отговор нелюбезна жена. Клиент: "Извършвате ли еди-каква си процедура? " Нелюбезната жена: "Не знам, аз единствено давам часове за обзор. " Клиент: "А може ли да ревизирате? " Нелюбезната жена: "Не може. Трябва да вървя в другата постройка. "

***

Фактите: Туроператорите настояват, че тази година по българското Черноморие има релативно повече туристи от Полша, Чехия и Словакия - и това също се вижда с просто око. На север от Варна обичайно ще срещнете вездесъщите румънци, въпреки че броят им като че ли е понамалял. Със сигурност е намалял обаче и броят на руснаците - по разбираеми аргументи. Те към този момент мъчно се добират до България, пътуването трае дълго, завръщането в Русия също може да се натъкне на проблеми. В българските обществени мрежи се появиха и апели за протест против съветските туристи. "Наглеците чакат, че тук всички приказваме съветски! " - написа да вземем за пример един превъзбуден консуматор.

Видимо: Опитът в действителност демонстрира, че доста малко от руснаците, притежаващи парцели в България, напредват добре с българския. "Научихте ли български? " - запитвам възрастен клиент руснак във фризьорския салон. "Пока еще нет " ( "Все още не "), гузно отвръща той. И с горделивост прибавя, че слуша новините на български и всичко схваща. Поне това.

***

Умрял делфин на плажа в Албена

Видимо: На всичкото от горната страна сезонът, най-малко по северното Черноморие, стартира с доста мръсна вода и с трупове на делфини по пясъка.

Фактите: Специалистите настояват, че мощните сонари на военните кораби в Черно море са объркали "навигационната система " на симпатичните водни бозайници - близо 3000 делфина починаха в следствие от това. Местните настояват още, че рибата в морето била по-малко, че ги нямало чайките и гларусите.

***

Фактите: Когато се вслушаш в речта на българските туристи по северното Черноморие, няма по какъв начин да не забележиш, че софийският акцент съвсем липсва. "Софиянци избират в Гърция или южното Черноморие " - това ще чуете от всеки избавител или сервитьор на плажа. Автомобилите с българска регистрация на паркинга са основно от Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе - това са туристите, които тази година избавят сезона на север. А другояче няма нищо ново, типовите случки и персонажи се повтарят с мъчителна непримиримост:

Видимо: 16 часа следобяд. Под чадър край огромен ледник със сладолед седят двама господа с изобилна телесна маса и много злато по нея, само че с малко коса и дребни чела. Клиент: "Може ли да си избера сладолед от хладилника? " Ланец №1: "Не може, затворено е. " Клиент: "В какъв смисъл? " Ланец № 2 единствено махва безразлично с ръка.

Едни и същи неточности, а очакваш усъвършенстване?

Иначе българското Черноморие е красиво. И храната е вкусна. Тук-таме даже се срещат добре поддържани оазиси на цивилизован морски туризъм.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР