Растителните организми са фенологични индикатори на времето и климата и

...
Растителните организми са фенологични индикатори на времето и климата и
Коментари Харесай

Как климатичните промени влияят на сектор земеделие?

Растителните организми са фенологични знаци на времето и климата и постоянно се използват  като безинструментално средство за неговия разбор. Реакциите на земеделските култури, техните напредък и развиване са директен резултат от изискванията на околната среда. Слънчевата радиация, температурата на въздуха и преваляванията са главните фактори, които дефинират продуктивността им. В търсене на връзката околна среда – растение е зародила науката земеделска метеорология. В тази обява са систематизирани някои съществени провокации пред земеделието и съществени ограничения за акомодация на бранша към актуалните климатични условия.

Климатични промени и провокации

Специалният отчет на Междуправителствения панел по климатични промени IPCC от август 2019 година за климатичните промени и земята, основан от 107 специалисти от 52 страни, изследва връзката сред изменението на климата и ландшафтите по целия свят и какво значи това за бъдещето на хората. Той е оповестен по-малко от година след сигнала, че светът би трябвало да предприеме незабавни, преобразуващи дейности, с цел да предотврати най-тежките последствия от изменението на климата след стопляне от 1,5°C, дефинирани в бранш земеделие в таблица 1.



Таблица 1.  Очакван резултат върху земеделската продукция и отглеждането на животни

Основните заключения, които отчетът прави са няколко:  

На първо място –  климатичните промени към този момент оказват въздействие върху хората и екосистемите : рисковите събития, породени от изменящите се метеорологични модели, в това число наводнения, суша, горски пожари и рискови горещини стават все по-чести по целия свят. Изменението на климата директно визира сигурността на храните и водите. Всяко стопляне може да докара до понижаване на добивите в условия на възходящо търсене на храна и първични материали.

И второ –  измежду аргументите за изменението на климата се маркират и антропогенните действия  като промени в структурата и използването на земята, които предизвикват почти една четвърт (23%) от човешките емисии; производството на храни, обезлесяване и опустиняване са измежду аргументите за климатични изменения  на сушата; деградиралите земи нямат способността да всмукват въглерод и в действителност могат да отделят въглерод. 

Възможно е изменението на климата и човешките действия да навредят на земята до точката, в която тя да стане чист източник на въглеродни излъчвания, а с изключение на това  почвата е детайл, който може да има значителен резултат върху климатичните промени според от управническите решения. Над 2,7 милиарда души в международен мащаб са засегнати  от опустиняването, което значи, че 

близо 1/3 от международното население е изгубило продуктивни земи

които да употребява за аграрни цели. Правилното ръководство на почвите може да се приложи към обезвредени почви на повърхност, малко по-голяма от Европа, подобрявайки поминъка и икономическите благоприятни условия на хората.

И трето – за съответен отговор на климатичните провокации са нужни дейности като отбрана на екосистемите, тъй като почти 72% от заледената земя е наранена от човешката активност. Сред направените заключения е и тезата, че

поддържането на дивите и свободни от човешки напън зони е от решаващо значение за спасяването на биологичното многообразие и намаляването на излъчванията.

Необходимо е да се промени и просвета и здравословния метод на хранене, свързани и с понижаване на отпадъците. Ако отпадъците от храненето се понижат, в допълнение един милиард души ще имат обезпечена храна. Намаляването на потреблението на храни с скотски генезис може да способства за намаляване на замърсяването от отглеждането на животни.

Измененията и съмненията на климата водят до смяна на изискванията на напредък и развиване на земеделските култури. Това има директна връзка с метода, по който светът създава, разпределя и употребява храна. Климатът е директно обвързван с метода и вероятностите за световното произвеждане, належащо за поддържане на човешкото население. Очакванията са броя на хората в света да нарасне до 10 милиарда до 2050 година Това изправя международната общност пред голямото предизвикването по какъв начин да изхрани 2,3 милиарда души в допълнение посредством щадящи природата способи и в условия на климатични промени. 

Сектор земеделие концентрира вниманието на еколозите, защото производството на храни е измежду главните аргументи за световните промени в околната среда: селското стопанство заема 40% от международното произвеждане на земя, а питателните артикули са виновни за 21% от излъчванията на парникови газове в международен мащаб и 70% от потреблението на сладка вода. В подтекста на няколко основни мотори на смяната (демографски и стопански напредък, изменящи се модели на ползване, софтуерни прогрес, интеграция на световната търговия или изменението на климата), които всички ще повлияят на селскостопанската верига на цената, агро-хранителният бранш ще би трябвало да се приспособява към това възходящо търсене на храна, като в същото време се оправи с провокациите за резистентност и здраве.

Климатични промени в България и връзката им със бранш земеделие

Някои климатични модели симулират увеличение на температурата на въздуха за България  през 21 век с сред 2⁰С и 5⁰С  при удвояване на количеството на въглероден диоксид в атмосферата. Проекциите са за повече превалявания през студеното полугодие, в интервала на влагонатрупване, когато при растенията не се следи вегетация. През топлото полугодие преваляванията ще запазят равнищата си или ще намалеят, което ще се ускори интензивността и честотата на засушаванията и проливните превалявания. Съвременните климатични прогнози имат ориентировъчен темперамент и дават насоки  и  за развиване на секторите. 

Какво демонстрират действителните проучвания все още? В началото на 21 век (към 2017 г.) в България  учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) регистрират покачване на междинната температура на въздуха с 0,8⁰С по отношение на интервала 1961 –  1990 година, както и смяна в разпределението на преваляванията (Marinova et.al, 2017). За разлика от края на предишното столетие, когато наклонността към покачване беше добре изразена в Североизточна България (Koleva & Alexandrov, 2008), сега проучванията демонстрират повишение на температурата и в Южна и Югоизточна България, избрана като зона с чести засушавания, в която развъждането на пролетни култури е рисково във връзка с изискванията на овлажнение по принцип. Наблюдава се повишаване на броя на горещи дни (t max. <32 ⁰С) през последните десетилетия. В множеството станции е записана статистически значима наклонност на повишаване на броя на горещите дни приблизително с 3(4) цели дни на декада. При ледените дни, които имат отношение към характера на зимата, се вижда статистически значимо понижение с 2 до 3 цели дни (Господинов, И. ред. (2020). Разбира се, един подобен общ взор не може да бъде прибавен директно в земеделието, тъй като тук са нужни прецизни, местни изследвания, свързани с условия на обособените региони. В тази посока са насочени и проучванията в региона на агрометеорологията и агроклиматологията. Отчита се, че повишението на температурата е по-осезаемо през вегетационния интервал или фитоклиматичните сезони пролет, лято и есен. Това води до смяна на продължителността на евентуалния вегетационен интервал, до по-бързо набиране на нужните температурни суми и съкращаване на междуфазните интервали, което се отразява върху добива от земеделските култури. Изисква прецизиране на агротехническите периоди на сеитба, времето и нормите на напояване, асортимент на подобаващи типове и сортове култури.

Формулираните ограничения за акомодация, действия у нас

Според изследване на Комисията по земеделие и развиване на селските региони на Европейския парламент през 2019 година са предложени ограничения, които да включват:

- способи на генетика  и селекцията;

- потреблението на култури с по-висока хранителна стойност;

- IoT (Internet of things – интернет на нещата) технологии за събиране и издание на информация за индустриалните процеси и фермата;

- автоматизация на селското стопанство; 

- автоматизирано ръководство, мониторинг и анализ  на почви, площи, здравен статус;

- усъвършенстване на процесите в земеделието;

- бистрота, успеваемост и отчетност по веригата от производител до консуматор.

У нас напъните включват синьо-зелени държавни политики, ориентирани към вложения в прецизни научни проучвания и стабилно развиване в бранша. 

Водните запаси са директно свързани със земеделието.  

Седемдесет % от водните запаси се образуват при по-голяма надморска височина и горска растителност като 60% от тях задоволяват потребностите за напояване. Напояването е дейна мярка за влияние, която е нужна както във връзка със засушаването, по този начин и по принцип. Очакваните стопляне и съкращаване на валежните количества, изключително през топлото полугодие, засягат директно водните количества. Поради положението на напоителните уреди, напояването не се употребява рационално. В тази посока се открояват няколко начинания:

наново потребление на пречистена вода  

Основната цел на плана SuWaNu е да се разработят технологии, предлагащи услуги за транснационално съдействие в границите на „ клъстери с научноизследователска устременост “, включващи университети, локални управляващи, проучвателен центрове, софтуерни компании, предприятия, фермери и аграрни сдружения, свързани с филтриране на отпадни води и селското стопанство от пет разнообразни страни: Германия, Испания, Гърция, Малта и България. Тези услуги ще обезпечат и улеснят обмена на познания за другите възможности на вода и хранителни запаси за всички членове на плана, ще основат бизнес благоприятни условия в региона на фокусирането и по-нататъшно разширение на поддръжката от заинтригувани страни от страни отвън консорциума, като по едно и също време с това дават решения на гореспоменатите проблеми, пред които е изправена Европа.

Двете схеми се оферират за възстановяване на положението на напояването в страната, които станаха мотив и не престават да са обект на полемики и разискване:

„ Проектни оферти от „ Напоителни системи “ ЕАД “, „ Проектни оферти от сдружения за напояване и други юридически лица за възобновяване на съществуващи хидромелиоративни уреди за напояване “. По първата ще се подкрепят единствено планове, подадени от сдружението. Общият размер на финансовата помощ по тази процедурата е 45 419 274 евро. Максималният размер за един план е 6 млн. евро. По втората възможни претенденти са юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Закона за сдружения за напояване (ЗСН) и вписани в регистъра на Сдруженията за напояване и юридически лица, както и учредени и регистрирани Закона за кооперациите. Общият размер на финансовата помощ по процедурата е 5 046 586 евро. Максималният размер на допустимите разноски за целия интервал на използване на ПРСР 2014 – 2020 година за претендент е 1,5 млн. евро. 

Националната научна стратегия „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ се финансира от Министерство на образованието и науката. Тя подтиква обединяване на научни проучвания и политики в направления  „ Продоволствена сигурност, стабилно селско и горско стопанство, морски проучвания и биоикономика “ в обсега на Рамковата стратегия на Европейския съюз за научни проучвания и нововъведения Хоризонт 2020 (Horizon 2020: 9. Food security, sustainable agriculture and forestry, marine, maritime and inland water research and the bioeconomy) и бъдещата Рамкова Програма за научни проучвания 2021 – 2027 ‚Хоризонт Европа ”. Националната научна стратегия “Храни ” прави оценка положението и дава насоки за новаторските агро-хранителни вериги. Важни акцент при тактиките за мощна биоикономика са климатичните промени, опазването на естествените запаси и по здравословните хранене и околна среда.

През 2021 година е утвърдено финансиране на две нови стратегии (Фигура 1).

Националната стратегия „ Интелигентно растениевъдство “, финансирана от Министерството на образованието и науката (МОН) със период до 2024 година и с общ бюджет от  4,5 млн. лева планува посредством целенасочени научни и приложни проучвания, свързани с приложението на изкуствения разсъдък в земеделието, да се реализира понижаване на разноските за земеделските стопани, възстановяване на ръководството на почвите и качеството на водите. Целта е да се ограничи потреблението на торове и пестициди, да се понижат излъчванията на парникови газове, да се усъвършенства биологичното многообразие и да се сътвори по-здравословна околна среда за земеделските стопани и жителите.

Втората програма  „ Интелигентно отглеждане на животни “ планува да се основат новаторски способи и средства за интелигентно и дейно развиване на отглеждането на животни с понижени човешки запаси и понижено влияние върху околната среда. Изследователите и животновъдите ще имат елементарен и следен онлайн достъп до средства, запаси и принадлежности за съдействие, до високопроизводителни осведомителни и информационни технологии за калкулации. Ще имат благоприятни условия за свързване, за предпазване на данни, за достъп до виртуални научноизследователски екосистеми и потребителски мрежи.

Своевременната информация, бистрота и полемиките на една по-широка база, включваща както политици и учени, по този начин и производители и консуматори, има своето място в битката с климатичните промени и адаптирането на земеделието. Предвидените вложения в  уреди, технологии и научни проучвания, свързани с климата и бранша, би трябвало да подобрят икономическата успеваемост и устойчивостта на развъждането на храна и първични материали в страната. Антропогенната интервенция в природата не следва да се прави непременно, а на база научно обосновани, прецизни проучвания и рационални решения, щадящи околната среда. 

Автор: Надежда Шопова / Климатека

В обявата са употребявани материали от:

  1. Александров, В. 2010. Климатични промени. Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките, София
  2. Александров, В. 2010. Сушата в България
  3. Аграрен отчет Б-я, 2018
  4. Господинов, И . ред. (2020). Състояние на климата, атмосферата, въздуха и водите и агрометеорологичните условия в България през 2019 година
  5. IPCC Special report on Climate Change and Land, 2019
  6. Kirova, M.,  Montanari, F., Ferreira, I., Pesce, M., Albuquerque, J.D., Montfort, C., Neirynck, R., Moroni, J., Traon, D.,  Perrin,  M.,  Echarri,  J.,  Arcos  Pujades,  A.,  Lopez  Montesinos,  E.,    Pelayo,  E.,  (2019).  Research  for  AGRICommittee –  Megatrends  in  the  agri-food  sector,  European  Parliament,  Policy  Department  for  Structural  and Cohesion Policies, Brussels.
  7. Marinova, T,  Malcheva K., Bocheva L, Trifonova L. (2017).  Climate profile of Bulgaria in the period 1988-2016 and brief climatic assessment of 2017. Bul. J. Meteo & Hydro 22/3-4 (2017): 2-15.
  8. http://www.suwanu.eu/defaultsite
  9. http://www.nnp-food.au-plovdiv.bg/
  10. https://bglobal.bg/
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР