Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани

...
Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани
Коментари Харесай

ГДБОП разби престъпна група за източване на банкови карти, има задържани

Служители на ГДБОП обезвредиха незаконна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 участници в схемата, съумели да трансферират към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лв. от 12 клиенти на банки.

Специализираната полицейска интервенция е извършена на 4 юни от чиновници на ГДБОП, под управлението на Софийската градска прокуратура. Действията са осъществени на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец.

Извършени са арести на 11 участници в незаконната скица - двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета. Според първичните данни от следствието в интервала от април до август 2023 година, посредством електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български жители и юридически лица.

От тях са нареждани преводи към авансово готови банкови сметки и картови преводи в интернет или към сметки в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на арестуваните. Средствата, които по предварителни данни са в размер на близо 800 хиляди лв., са усвоявани незабавно.

Един от арестуваните е с повдигнато обвиняване за компютърно закононарушение, че непозволено добавил, употребявал, трансформирал и унищожил компютърни данни в осведомителна система, като действието е осъществено за имотна полза.

Останалите 10 обвинени са привлечени за изпиране на пари. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани посредством компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица. Успешните непозволени интервенции са в размер на близо 800 000 лв..

В рамките на интервенцията са осъществени претърсвания на 18 адреса и 6 автомобила, както и обиски. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са очевидци.

Всички 11 арестувани са привлечени като обвинени. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем – „ парична гаранция “ в размер сред 5000 лв. и 10 000 лв., един е с „ подписка “.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под управлението и надзора на СГП.

Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвинените, които са арестувани за период до 72 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР