Растежът на потребителските цени в САЩ се забави през юли

...
Растежът на потребителските цени в САЩ се забави през юли
Коментари Харесай

Изненадващо забавяне на годишната инфлация в САЩ през юли до 8,5%



Растежът на потребителските цени в Съединени американски щати се забави през юли по-рязко от предстоящото до 8,5% по отношение на 40-годишния юнски връх от 9,1%, демонстрират данни на Департамента по труда, оповестени в сряда.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати остана през юли на равнище от юни, когато набъбна на месечна база с 1,3% (17-годишен връх), до момента в който упованията бяха за покачване с 0,2 на 100.

Спрямо година по-рано (юли 2021 г.) американската потребителска инфлация се забави до 8,5% от 9,1% през юни, когато беше регистрирана най-високата инфлация в Съединени американски щати от ноември 1981 година насам. Очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-слабо закъснение на годишната инфлация през юли до 8,7 на 100.

Графика на инфлацията на Съединени американски щати



Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните и на енергията) пък остана на юнското равнище от 5,9% (шестмесечно дъно), само че при пазарни упования за покачване с 6,1 на 100.

Забавянето на инфлацията през юли се дължеше на по-слабото повишаване на енергийните цени с 32,9% по отношение на година по-рано и след тяхно покачване с 41,6% през юни (42-годишен връх и най-силен растеж от април 1980 г.). По-слабото покачване на енергийните цени през юли беше вследствие на повишаване на цените на бензина с 44%, само че след техен растеж с 59,9% през юни (най-силно покачване от март 1980 година насам), до момента в който покачването на цените на природния газ се забави до 30,5% от 38,4% през юни (най-солиден напредък от октомври 2005 г.).

През юли имаше закъснение и на растежа на разноските за нови транспортни средства (10,4% по отношение на 11,4% през юни) и на цените на самолетните билети (повишение с 27,7%, само че след растеж с 34,1% месец по-рано).

От друга страна обаче, инфлацията продължи да се повишава при храните - покачване с 10,9% на годишна база през юли (най-голямото нарастване от май 1979 г.) след напредък с 10,4% през юни.

Днешните данни съставляват първия по-забележим сигнал за облекчение на американската инфлация, която нарастваше трайно през последните две години.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР