Растежът на депозитите задържа достигнатото темпо. Това показват данните на

...
Растежът на депозитите задържа достигнатото темпо. Това показват данните на
Коментари Харесай

Депозитите продължават плавно да растат

Растежът на депозитите задържа достигнатото движение. Това демонстрират данните на Българска народна банка за август, представени от " Капитал daily ". През август и годишният ритъм на кредитиране е подобен на този през юли, а размерът на просрочените заеми продължава да понижава.

През август годишният растеж на депозитите на семействата е бил 5.4%, като са достигнали 46.1 милиарда лева През юли годишно повишаване е било 5.3%. Очакванията на централната банка в последното издание на " Икономически обзор " бяха, че през втората половина на годината депозитите на неправителствения бранш едва ще забавят темповете си на напредък вследствие на плануваното повишаване на частното ползване и стабилизиране на лихвените проценти по депозитите на достигнатите ниски равнища.

Лихвите по депозитите са рисково ниски, като огромните банки начисляват лихви към 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити.

През август и годишният ритъм на кредитиране също е подобен на този през юли, което може да се отдаде и на летния сезон, през който август е най-слаб месец за кредитиране. Фирмените заеми нарастват с 2.8% на годишна база до 31.2 милиарда лева за миналите години след 2014 година

Кредитите за семействата се усилват с 5.7% годишно до 19.4 милиарда лева По сегменти – жилищни и потребителски, регистрираният растеж е подобен, надлежно 5.4% до 9.2 милиарда лева и 5.38% до 7.7 милиарда лева

Очакванията са да се резервира наклонността на ускорение на годишния напредък при заемите за компаниите и семействата. Това ще бъде благоприятствано от продължаващо възстановяване на икономическата интензивност и относително ниските лихвени проценти по заемите. Положително въздействие върху растежа на заемите може да се чака и от страна на търсенето, както и по линия на предлагането, показва изданието.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че не престават да понижават неприятните и преструктурираните заеми. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба. Общият им размер към края на август е съвсем 7.280 милиарда лева, което съставлява дял от 15.1%, отчитайки напълно лека промяна в посока стесняване на каузи им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР