Ръстът на новозаразени с коронавирус дойде, след като свързахме малки

...
Ръстът на новозаразени с коронавирус дойде, след като свързахме малки
Коментари Харесай

Светлина в тунела: Д-р Симидчиев обясни как ситуацията с много заразени може да се обърне много бързо

Ръстът на новозаразени с ковид пристигна, откакто свързахме дребни обществени мрежи с една по-голяма. Когато учениците се върнаха на учебно заведение, сътвориха мост към по-малките обществени мрежи. Това разреши на вируса да се популяризира измежду общността, разяснява пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.

„ Колкото по-малко се съблюдават защитните ограничения, толкоз по-лесно се предава вирусът. Колкото повече са инфектираните, толкоз по-важно става носенето на защитни средства или спазването на отдалеченост.

Носенето на маски е значима противоепидемична мярка. Не можем да задължим дейно хората да носят маски. Те нямат потвърдени странични резултати. Те понижават 25-35% разпространяването на вируса”, сподели експертът.

.

„ Вирусът прави единствено едно – заразява. Различно е държанието на хората. Ако хората продължат да вършат същото нещо, траекторията ще е същата. Ако всички стартираме да се дистанцираме и да носим защитни маски, можем да пречупим кривата и тя да тръгне надолу”, съобщи доктор Симидчиев.

На въпрос отслабва ли силата на вируса, пулмологът съобщи, че той се е трансформирал релативно малко. „ Промени се нашият имунен отговор. Научихме се по какъв начин да го лекуваме и поради това той към този момент не е толкоз рисков, както в началото”, уточни той.

„ Ако изолираме и ограничим придвижването на възрастните – това е дискриминация. Ние би трябвало да ги пазим, а не да ги ограничаваме.

Могат да се основат времеви пояси, в които възрастните да имат преимущество, само че не трябва да се стига до ограничаващи ограничения за съответни групи”, сподели още доктор Симидчиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР