Ръст на доходите, по-висок от този на инфлацията до края

...
Ръст на доходите, по-висок от този на инфлацията до края
Коментари Харесай

БНБ: Цените ще растат до 2023 година

Ръст на приходите, по-висок от този на инфлацията до края на годината, предвижда в новото си предугаждане Българската национална банка (БНБ). Причината за това съгласно специалистите на Димитър Радев е дефицитът на квалифицирани служащи, което ще притиска частния бранш да подвига заплатите.

Ръстът на приходите ще се форсира с 14,3% през 2022 година, като по-бързият ритъм на покачването им по отношение на инфлацията се чака да поддържа действителния наличен приход на семействата, е записано в документа.

Тази ножица ще се затвори през 2023 година за която Българска народна банка чака заплатите да се подвигат два пъти по-бавно - с 6,5%, а за 2024 година нарастването ще е малко по-голямо - до 7,5%. Безработицата у нас се чака да доближи 4,7% през 2022 година и да намалее до 4,3% през 2024 година

Българска народна банка обаче намали, и то внезапно, прогнозата си за растежа на българската стопанска система през 2022 година - до 1,9% по отношение на предстоящите през март 2,1%. Аргументите - по-бавният растеж на Брутният вътрешен продукт се дефинира от разширението на негативния принос на чистия експорт, което ще бъде единствено отчасти обезщетено от предстоящото ускорение на вътрешното търсене.

Очакванията на централните банкери са доста по-песимистични от тези преди три месецаи за икономическия растеж до 2024 година За следващата година те чакат да не е по-висок от 1,7% вместо плануваните от тях през март 3,9%. Малко по-оптимистично наподобява той през 2024 година - 3,7%.

В противоположната посока ще се движи инфлацията, предвиждат от Българска народна банка - до края на годината тя ще се форсира до 14,7%, а не както се очакваше през март - до 9,6%, повода ще бъде повишаването на всички артикули и услуги. Едва през 2023 и 2024 година предвижданията са инфлацията да се забави надлежно до 3,8 и 3,1% поради предстоящото тогава усмиряване на цените на енергийните първични материали на интернационалните пазари и забележителното закъснение на повишаването на храните.

Дефицит от 1,1% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, повишаване до 1,3% през 2023 година и стесняване до 0,5% през 2024 година предвиждат още централните банкери.

Слабо закъснение на растежа на заемите в края на 2022 година - до 8,4%, само че опазване на мощния интерес към ипотечните заеми макар упованията за повишение на лихвите предвиждат още от Българска народна банка. Причините - забележителното ускорение на инфлацията и оставащите негативни в действително изражение лихвени проценти по жилищните заеми дружно с към момента негативното равнище на лихвите по депозитите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР