Рано тази сутрин на разпит в спецпрокуратурата са били външният

...
Рано тази сутрин на разпит в спецпрокуратурата са били външният
Коментари Харесай

Разпитаха министри и зам.министър за паспортите на Божков и Попов

Рано тази заран на разпит в спецпрокуратурата са били външният министър Екатерина Захариева и министърът на спорта Красен Кралев. По-късно зам.-вътрешният министър Георг Георгиев се яви в постройката на Специализирания углавен съд, където се намира и спецобвинението, съобщи БГНЕС. По първична информация те се разпитват по отношение на издадените служебни паспорти на хазартния предприемач Васил Божков и дясната му ръка Георги Попов.  " Не съм осведомен с аргументите да бъда извикан от Специализирания углавен съд. Ще разясня откакто се срещна с тях ", съобщи Георгиев.

Междувременно се разбра, че първият ни посланик Екатерина Захариева е наредила на Инспектората на Министерство на външните работи да стартира инспекция на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години . За задачата е назначена комисия, която ще би трябвало да откри техния брой, основанията за издаването им, както и да направи рекомендации за смяна на настоящата нормативна уредба при положение на нужда, оповестиха от дипломатическото ведомство.

Миналата седмица стана ясно, че Министерство на външните работи е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 година като членове на УС на Българския съюз за физическа просвета и спорт. Външното министерство призна това, откакто уеб сайтът " Биволъ " заяви, че двамата предприемачи, за които се желае екстрадиция от Обединените арабски емирства, са напуснали страната със длъжностен паспорт. Въпреки че от Министерство на външните работи отхвърлиха това, въпреки всичко стана ясно, че Божков и Попов са разполагали с такива паспорти.Те ca били aнулирaни едвам нa 17 фeвруaри 2020 година - датата, на която бе отправено настояването за екстрадиция на двамата обвинени, като от " Бивoлъ " прецизират, че по това време към този момент са били изпратили първото си публично питане по въпроса към МВнР (на 13 февруари).

Тези служебни паспорти били издадени по отношение на приключването на периода на предходните им от 2016 година на съображение на писмо от Министерството на младежта и спорта. Поне един път тези документи са им били издадени по бърза процедура - през 2016 година, след съгласуване с министерството на младежта и спорта (ММС), което е изпратило формалното документално единодушие до Министерство на външните работи. 

Интересното е, че Божков и Попов имат служебни паспорти, издадени им въз основата на писмо от министерството на спорта, т.е. би трябвало да попадат в една от двете хипотези от Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерство на външните работи - член 5 точка 12 – членове на управленията на националните браншови организации, сдружения и федерации или член 5 точка 14 – лицата, на които се разпореждат съответни външнополитически задания – по преценка на министъра на външните работи.

Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една браншова организация, съдружие или федерация от национален мащаб, демонстрира информация в справочната система “Дакси ”. Двамата са членове на Управителния съвет на Български Съюз за Физическа Култура и Спорт (БСФС), който претендира да е приемник на социалистическата спортна мегаструктура. " Сега " попита министерството на младежта и спорта за какво е изпратило писмо до Министерство на външните работи за издаване на служебни паспорти на Божков и Попов. От отговора, който получихме, излиза наяве, че ММС, въпреки да не признава организацията БСФС, не е имало нищо срещу на двамата да бъдат издадени служебни паспорти по бърза процедура, като това е станало през 2016 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР