Рано сутринта на 1 януари сръбският президент официално откри газопровода

...
Рано сутринта на 1 януари сръбският президент официално откри газопровода
Коментари Харесай

Вучич официално откри Балкански поток в Сърбия

Рано сутринта на 1 януари сръбският президент публично откри газопровода " " в местността Господжинцима, край Жабля. Газопроводът е продължение на " Турски поток " и стига до унгарската граница.

Вучич даде обещание до 10-15 дни да предложи доста понижаване на цената на газта. " Искам да благопожелавам Новата година на сръбските жители. За нас това е огромна и основна работа... " Балкански поток " ни подсигурява енергийна сигурност и непоклатимост, което е доста значимо за привличането на вложители ", сподели Вучич, съобщи БГНЕС.

На откриването участва и съветският дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко. " Изграждането и стартирането на " Балкански поток ", който е част от " ", от българската до унгарската граница, изцяло подсигурява енергийната непоклатимост и сигурност на Сърбия ", сподели съветският дипломат.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
„ Странно е, че няма публично известие от българските...

Газопроводът е определян от съветска и сръбска страна като един от най-важните планове, който би трябвало да укрепи икономическото и геостратегическо състояние на Белград в района.

" " разгласи, че от през днешния ден тече газ за Сърбия, както и за Босна и Херцеговина, по нов маршрут - през Турция и България. Това се показва в известие на холдинга, съобщи ТАСС.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Катастрофа за държавните сдружения в енергийния бранш, установяват от АБВ. Единственото реализирано...

Газът от Русия се транспортира през морския газопровод " Турски поток ", по-нататък по територията на Турция, по-късно през националната газопреносна система на България той влиза в Сърбия, където се разпределя и доставя на потребителите в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Доставките по този маршрут станаха вероятни с помощта на разширението и стартирането в употреба на нови газопреносни мощности от " " в България и " Газтранс " Нови Сад в Сърбия, се отбелязва в известието.

Участъкът, минаващ през Сърбия, е продължение на един от двата клона на „ Турски поток “, открит на 8 януари 2020 година, през който газът от Русия би трябвало да тече към Турция, а по-късно към България, Сърбия и Унгария. Дължината на сектора е 403 км, а плановият потенциал е 13,9 милиарда кубически метра газ, годишно. Сега благодарение на „ Турски поток “ съветски газ се получава от 6 европейски страни - България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Босна и Херцеговина.

„ Балкански поток “ в действителност е продължение на газопровода „ Турски поток “ през територията на България. В формалните документи той се назовава „ обект на разширение на газопреносната инфраструктура на компанията „ Булгартрансгаз “ редом със северния основен газопровод до българо-сръбската граница “. Името “Балкански поток” беше препоръчано от министър-председателя Бойко Борисов, напомни БГНЕС.

„ Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 година, минава по дъното на Черно море от Русия до крайбрежията на Турция. Освен това има сухопътна директна част до границата със прилежащи страни, откъдето газът към този момент се изнася за Гърция, България, районен съд Македония. По-късно, след завършването на построяването на цялата инфраструктура, газът доближава до Сърбия и Унгария. Пропусквателната дарба на газопровода дълъг 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

постоянно са се разгласявали. Два дни след стартирането в употребата на газопровода, на 10 януари 2020 година, Вашингтон изпрати явен сигнал, че са срещу продължението на тръбата през българска територия за Европейски Съюз. Съединените щати са срещу втората линия на газопровода „ Турски поток “, предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия, съобщи тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

Газопроводът " Балкански поток " към този момент действа, удостовери българският министър председател при визитата си в компресорната станция в Петрич в първия ден на Новата година да посрещне доставките на азерски газ.

" И виждате какъв брой и нашите братя в Сърбия се радват за това, че " Балкански поток " работи. Но ние ще създадем разкриване, когато станем подготвени с всичко ", добави той, съобщи Българска национална телевизия.

Борисов заяви при визитата в Петрич, че с помощта на диверсификацията с азерски газ, " Булгаргаз " ще внесе искане в за намаляване на цената на синьото гориво за януари.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР