Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа обявиха, че

...
Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа обявиха, че
Коментари Харесай

Синдикатите искат държавата да има дял във всички електроразпределителни дружества

Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ " Подкрепа " оповестиха, че поддържат концепцията на държавното управление да придобие надзорен пакет акции в " ЧЕЗ България ". Те даже оферират страната да има главен дял и в другите две електроразпределителни сдружения в страната.

За придобиването на акции от страната се заприказва интензивно през вчерашния ден след срещата на собственичката на компанията покупател Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов. На нея министър-председателят е изискал надзорен дял при продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

След това финансовият министър Владислав Горанов посочи, че присъединяване на страната може да стане или с пари от бюджета, или посредством някое от държавните енергийни сдружения. За задачата обаче продавачът и купувачът би трябвало да се съгласят на сходно нещо.

От двете синдикални федерации допълват, че са нужни незабавни законодателни промени, които да подсигуряват " прелиминарен, настоящ и следващ надзор на страната и нейните органи върху каквито и да е покупко-продажби с сериозна енергийна инфраструктура ". Те упорстват, че в Закона за енергетиката би трябвало да се запишат същите условия към купувачите, които са залегнали в тактиката за приватизация.

" Безконтролна договорка за активите на ЧЕЗ с неразбираем притежател и финансиране би изложила на риск 3 млн. българи, които са консуматори на услугата. Под въпрос е цялостният надзор, ценообразуването, което има висока обществена сензитивност и устойчивостта на българската стопанска система, развиването на промишлеността и националната сигурност ", пишат още в позицията си КНСБ и КТ " Подкрепа "

Двете организации прецизират, че са срещу оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Според тях това може да докара до обществено напрежение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР