Ръководителят по въпросите на добросъседството на Комисията Оливер Вархеи обяви,

...
Ръководителят по въпросите на добросъседството на Комисията Оливер Вархеи обяви,
Коментари Харесай

Албания с крачка по-близо до членство в ЕС: Колежът на Европа открива кампус в Тирана

Ръководителят по въпросите на добросъседството на Комисията Оливер Вархеи разгласи, че Колежът на Европа - мястото за образование на бъдещи еврократи - ще открие нов кампус в Тирана, Албания, което е знак, че балканската страна се доближава към участие в Европейски Съюз, оповестява „ Политико “. Този ход се преглежда от районните специалисти като опит на блока да усили своята " мека мощ " в основен геополитически район.

Албания е страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз и е в развой на привеждане в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз и осъществяване на промени, с цел да извърши критериите за присъединение на блока.

Новият кампус ще бъде финансиран от Комисията, а кандидатстването за студенти ще стартира през септември 2023 година, съгласно Вархеи. Той добави: " Единственото нещо, от което се нуждаем в този момент, е постройка, прекрасен терен за колежа. "

Премиерът на Албания Еди Рама приветства новината като " огромен подарък " и нещо " извънредно значимо и значимо за нас " на взаимна конференция в Тирана с ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и Вархеи.

" След като през 90-те години колежът в Брюж откри кампус в Полша, с цел да поддържа тези страни да станат членки на Европейския съюз, в този момент той ще открие кампус в Албания ", сподели Рама, като се базира на откриването на втори кампус на колежа в Натолин, Полша, през 1992 година, когато районът се ангажира с европейската интеграция след рухването на комунизма.

Символичното значение на стъпката в Тирана беше несъмнено от Вархеи като " явен сигнал, че присъединението на Албания е зад ъгъла, по този начин се случи и в Полша ".

В документално изказване до „ Политико “ ректорът на Колежа на Европа - и някогашен началник на външната политика на Европейски Съюз - Федерика Могерини " приветства оповестеното желание на Комисията да финансира нов кампус на Колежа на Европа в Тирана ".

Тя добави: " Започваме предварителна работа предвид на представянето на в детайли предложение. "

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел - поддържаха апелите на Албания за основаване на нов кампус по време на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Тирана през декември предходната година.

В четвъртък Рама отхвърли да дефинира корав краен период за влизането на Албания в Европейски Съюз, само че уточни, че страната му може да се причисли към клуба " в границите на идващото десетилетие " - нещо, което той призна, че допреди няколко години е било считано за немислимо.

Според ранглиста на „ Политико “ университетът е най-изявената алма матер измежду държавните чиновници в Европейски Съюз, а измежду възпитаниците му са актуалният комисар Маргаритис Схинас, както и някогашните министър-председатели на Дания и Финландия Хеле Торнинг-Шмит и Александър Стуб. Университетът се финансира отчасти от Европейски Съюз и други национални държавни управления, съгласно личните му данни. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР