Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел планира да

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел планира да
Коментари Харесай

Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел възнамерява да разиска с сътрудниците си всички налични правни средства, с цел да подсигурява, че Русия ще заплати за възобновяване на Украйна.

Борел приказва при започване на тазгодишната двудневна министерска конференция на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в централния полски град Лодз.

" Днес ще се срещна с моите сътрудници външни министри... Ще проучим всички правни благоприятни условия, с цел да сме сигурни, че Русия ще заплати за разрушенията, които предизвиква в Украйна ", съобщи Борел пред кореспонденти.

Той напомни, че Европейски Съюз е замразил съветски активи на стойност близо 20 милиарда евро, откогато Москва нахлу в Украйна, и че западните наказания са довели и до замразяването на 300 милиарда евро от валутните запаси на Централната банка на Русия по света.

" Тези запаси са блокирани. Но от това да бъдат блокирани до това да бъдат конфискувани е огромна разлика ", сподели Борел.

" И има правни процедури, които би трябвало да бъдат проучени. Но нашето предложение е на масата... Русия би трябвало да заплати за възобновяване на Украйна. "

Полша е хазаин на тазгодишната министерска конференция, като сега страната е ротационен ръководител на ОССЕ, чиито членове са както Русия, по този начин и Украйна.

Варшава отхвърли да допусне съветския външен министър Сергей Лавров, на който са наложени европейски наказания, в Полша за конференцията тази седмица, което провокира ядосан отговор от страна на Москва.

Вместо това делегацията на Русия на конференцията се води от нейния непрекъснат представител в ОССЕ Александър Лукашевич.

ОССЕ е основана през 1975 година - в разгара на Студената война - с цел да предизвиква връзките сред Западния и Източния блок.

Понастоящем в нея членуват 57 страни, в това число страни от НАТО и съдружници на Москва. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР