Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) осъди израелските удари, които

...
Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) осъди израелските удари, които
Коментари Харесай

„Безсъвестно“: СЗО осъди израелската атака срещу Червения полумесец в Газа

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) осъди израелските удари, които убиха минимум петима цивилни, в това число бебе на пет дни в болница, ръководена от Палестинското сдружение на Червения полумесец в Газа.
„ Осъждам днешните удари против болница Ал-Амал, ръководена от Палестинското общество на Червения полумесец в южния град Хан Юнис в Газа, което нанесе съществени вреди на центъра за образование на Палестинското общество на Червения полумесец, ситуиран в болничния комплекс “, написа Тедрос Адханом Гебрейесус в X.
Той добави, че сътрудниците му са подхванали задача до оборудванията, където са " станали очевидци на огромни вреди и разселване на цивилни ".
Израелските офанзиви против Ивицата Газа след офанзивата на Хамас на 7 октомври са умъртвили повече от 22 000 души, множеството дами и деца. Бомбардировката, дружно с наземното навлизане, оставиха обсадения анклав в руини, като повече от половината от 2,2-милионното население беше разселено и изправено пред дефицит на храна, вода и медикаменти.
Официалният брой на жертвите на офанзивата на Хамас в Израел е 1200.
Тедрос съобщи, че 14 000 души са се приютили в болничното заведение и че до момента в който доста от тях са напуснали, останалите са извънредно уплашени за сигурността си и възнамеряват да изоставен място, към което са се обърнали за леговище и отбрана.
„ Болниците, колите за спешна помощ, здравните служащи и хората, търсещи грижи, би трябвало да бъдат предпазени когато и да е според интернационалното филантропично право. Днешните бомбардировки са безсъвестни. Здравната система на Газа към този момент е на колене, като здравните и филантропичните служащи непрестанно са спъвани в напъните си да избавят животи заради военните дейности “, сподели шефът на здравната организация на Организация на обединените нации.
„ Присъединявам се към интернационалните апели за неотложно преустановяване на огъня, в това число незабавни дейности за обезпечаване на интензивен и безконтролен поток от храна, медицински консумативи, вода и други съществени предмети за милиони цивилни, принудени да живеят в неописуеми условия на апетит, разпространяване на заболявания и липса на хигиена и санитария “, добави той.
Тедрос акцентира, че се получават единствено малко количество доставки и се изтеглят единствено дребна част от жителите на Газа, нуждаещи се от здравна евакуация.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР