Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви пред БНТ, че се

...
Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви пред БНТ, че се
Коментари Харесай

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова: Делата с неприключило разследване са стотици

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова съобщи пред Българска национална телевизия, че се надява последствията от измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива спецправосъдието, да не бъдат отрицателни във връзка с делата.

„ Лично аз съм обезпокоена и обезпокоена от самия закон, който към този момент е реалност, защото в няколко от неговите параграфи на практика той е неосъществим. И най-малко за известно време ще се сътвори неустановеност и безпорядък “, изясни тя.

По думите й закриването на профилираните органи би довело до затрудняване и на тяхната работа.

Това е проблем от чисто административен и юридически темперамент. Буквално на идващия ден нито един от магистратите, които работят в Специализираната прокуратура, няма да е способен както да прегледа делото, по този начин и да извърши какъвто и да е юридически извод по него, счита Маджарова.

Няма правна опция съответен магистрат, който сега е наблюдаващ прокурор по съответно дело, да направи писмен юридически извод, уточни още ръководителят на Специализираната прокуратура. И добави, че сега в спецпрокуратурата делата с неприключило следствие са стотици и всяко едно от тях е многотомно.

Маджарова акцентира също, че Постоянната конференция на прокурорите е излязла с умишлен собствен акт във връзка с закриване на спецправосъдието.

Те са обезпокоени, че самото закриване на профилираните магистратури в България нарушава правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за трансграничната престъпност и корупцията. Този интернационален акт е утвърден от българската страна още през 2003 година, сподели Маджарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР