Ръководителят на Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и

...
Ръководителят на Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и
Коментари Харесай

САЩ предупреди за три руски сценария за нахлуване в Украйна

Ръководителят на Специалната мониторингова задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Украйна Яшар Халит Чевик съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че избликът на напрежение в Източна Украйна през миналата нощ може би отслабва, съобщи Ройтерс.

Чевик сподели, че сред сряда вечерта и четвъртък заран са били регистрирани близо 500 детонации.

" След 11:20 ч. регистрирахме близо 30 ескплозии, тъй че напрежението наподобява отслабва ", съобщи през вчерашния ден служителят на ОССЕ пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че силите на държавното управление в Киев са подложили на артилерийски обстрел обитаемо място в Донбас, съобщи Ройтерс.

Киев и сепаратистите си насочиха взаимни обвинявания в ескалация на напрежението посредством усилване на нападенията с артилерия и миномети. Това докара до опасения от интервенция на Русия, която е струпала над 100 000 военни наоколо до границите на Украйна.

Кремъл изрази през вчерашния ден мощно терзание от увеличението на конфликтите.

На този декор Съединени американски щати предизвести, че Русия се приготвя да фабрикува причина, с цел да нахлуе в Украйна. Съветник на президента Джо Байдън разгласи, че Москва е подготвила няколко метода, с които да оправдае офанзивата.

Държавният секретар Антъни Блинкен също е удостоверил пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Русия приготвя подобен ход.

По думите му към този момент не е ясно какъв ще бъде претекста, само че опциите включвали изработен атентат вътре в Русия, разкриване на всеобщ гроб, удар с дрон против цивилни или същинска офанзива с химически оръжия.

Вчера, в отговора си към Съединени американски щати по отношение на гаранциите за сигурност, Русия още веднъж съобщи, че сходни изказвания са безпочвени и упрекна Съединените щати, че съзнателно нагнетяват напрежение.

Европа може да чака приток на бежанци при положение на по-нататъшна ескалация на рецесията към Украйна, предизвести заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Според оценките, към блока може да се насочат сред 20 000 и над милион бежанци, съобщи Схинас пред немския в. " Велт ". Освен това в Украйна живеят към 20 000 европейски жители, които може да имат потребност от поддръжка за възможна евакуация, добави той. Схинас съобщи, че Европейски Съюз е подготвен и да изпрати на Киев филантропична помощ, както и да помогне при нужда от незабавни дейности.

Русия излага на заплаха сигурността в Европа с " условия от времето на Студената война " , съобщи немската външна министърка Аналена Бербок.

" С невиждано разполагане на войски на границата с Украйна и условия от времето на Студената война, Русия слага под въпрос фундаменталните правила на европейския кротичък ред ", сподели в изказване Бербок. Тя приканва Москва да покаже " съществени старания за деескалация ".

Очаква се в започващата през днешния ден в немския град Мюнхен конференция по сигурността и защитата да вземат участие интернационалните водачи и високопоставени дипломати. Планира се тя да продължи до неделя, като измежду участниците са вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкън, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският президент Володимир Зеленски. Руският външен министър Сергей Лавров посещаваше постоянно провежданата всяка година конференция, само че тази година не е планувано негово присъединяване.

Бербок окачестви отсъствието му като " пропусната опция ". " Именно в сегашната извънредно застрашителна обстановка " присъединяване на съветски представители щеше да бъде изключително значимо, съобщи външната министърка.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров идната седмица, в случай че Русия навлезе в Украйна, съобщи Държавният департамент, представен от Франс прес.

Блинкън е предложил да се срещне с Лавров " идната седмица в Европа ". Руската страна е предложила дати в края на седмицата, " което ние приехме, при изискване, че няма съветско настъпление в Украйна ", акцентира представителят на Държавния департамент Нед Прайс. " Ако те стартират настъпление през идните дни, това ще покаже ясно, че в никакъв случай не са били съществени във връзка с дипломацията ", акцентира той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще беседва през днешния ден следобяд " с транстлантически водачи ", с цел да разиска въпроса за съветските войски, струпани на границата с Украйна и напъните за реализиране на дипломатическо решение. Дистанционната среща ще включва представители на Съединени американски щати, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Англия, Европейски Съюз и НАТО, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР