Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи [1], че Многофункционалният лабораторен

...
Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи [1], че Многофункционалният лабораторен
Коментари Харесай

Многострадалният руски модул Наука ще напусне центъра Хруничев през август и ще се отправи към РКК Енергия за провеждането на предполетните изпитания

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви [1], че Многофункционалният лабораторен модул “МЛМ Наука ” най-сетне ще напусне центъра “Хруничев ” през август тази година и ще се насочи към РКК “Енергия ” за провеждането на предполетни тествания. Решението е било взето на 16-ти март по време на заседание в гр. Корольов. 

Това е малко по-различен процес на събитията спрямо това, което чакахме. Според първичните проекти “Наука ” трябваше да бъде закаран напряко на космодрума Байконур, където да бъде подложен на последните си проби преди изстрелването с ракета “Протон-М ” към Международната галактическа станция. 

По данни от ТАСС [2] смяната се постанова заради нуждата да бъдат инсталирани нови горивни резервоари, които ще са съвместими на 90% с резервоарите, употребявани на ракетните степени “Фрегат ”. Старите резервоари са нечисти със стружки и са непоправимо нечисти. Освен това е намерено, че резервоарите са били направени преди 18-ти години със съществени индустриални нарушавания и имат микропукнатини. 

Напомням на читателите, че историята на модула “Наука ” е дълга и многострадална. Неуспехът на Русия да го построи успешно е довел до това, че съветският сегмент на МКС остава недовършен до ден сегашен. Строежът на “Наука ” стартира още през далечната 1995 година, като в началото модулът се планува да е запаса на “Звезда ” при положение на повреда на ракетата-носител. Но “Заря ” полита сполучливо и по-късно, заради дефицит на средства, руснаците вземат решение вместо да вършат нови модули, с цел да завършат своята част на станцията, просто да преобразуват “Наука ” в съвременна научна лаборатория. Първоначално изстрелването е планувано за 2007 година. Сега не се обрисува да лети през 2020. Ако в действителност “Наука ” успее да излети следващата година, модулът ще е на 25 годишна възраст!

През 2013 година имаше изгледи, че изстрелването ще бъде извършено, само че по време на тествания в РКК “Енергия ” инженерите откриха, че горивните резервоари са нечисти с железни стърготини. Модулът беше върнат в предприятието-производител “Хруничев ”, с цел да бъде измит.  След няколко години кански страдания се оказа, че замърсяването е непоправимо. Поради дългия престой на Земята се повдигнаха въпроси до каква степен модулът е кадърен за полет, защото наподобява, че и каучуковите съставни елементи са се амортизирали.

Как въобще се е случило до тази неуместна обстановка, въобще нямаме концепция. Преди две години на уеб страницата на КОСМОС БГ бе оповестена вест [3] въз основата на журналистическите изследвания, направени от съветския публицист и специалист Анатолий Зак. Легендите, които се носят в ГКНПЦ “Хруничев ”, описват, че по време на преобразуването на модула от бекъп на “Заря ” в нова лаборатория “Наука ” служащите не са получили точни указания какво да вършат и някои от тях са си помислили, че е трябвало да го нарежат за скрап! 

Да се надяваме, че последните вести, които научихме от Рогозин, са показателни, че най-накрая е открит метод за подмяната на развалените съставни елементи и че “Наука ” въпреки всичко ще полети. Дали това ще стане, следва да забележим. Историята на плана обаче не вдъхва огромен оптимизъм. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР