Ръководителят на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (SIS) Александру

...
Ръководителят на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (SIS) Александру
Коментари Харесай

Молдова: Русия е изхарчила над $55 млн. за хибридна война срещу нас

Ръководителят на молдовската Служба за разузнаване и сигурност (SIS) Александру Мустяца провежда през днешния ден брифинг и разгласи, че оперативните и аналитичните данни на институцията демонстрират подготовката и реализацията на подривен сюжет в страната за външна интервенция от страна на Русия, съобщи молдовската новинарска организация МОЛДПРЕС. 
" От втората половина на 2022 година страната ни е обект на хибридна война, финансирана от Русия ", съобщи той и означи, че Руската федерация е изхарчила близо един милиарда молдовски леи (над 55 млн. щатски $ - бел. ред.) за тази цел.   Ръководителят на SIS съобщи, че Република Молдова не е единствената страна, подложена на " хибридна експанзия " от страна на Руската федерация.
" Хибридната война, водена от Русия и някои незаконни групи в Молдова, се ускори през втората половина на 2022 година посредством опити за събаряне на конституционния ред и завладяване на властта, усилване на сепаратистките трендове в южната част на Република Молдова, изключително в Гагаузия, интервенция на Руската федерация в изборния развой, агитация и смяна на осведомителното пространство, както и потребление на детайли на проведената престъпност посредством смяна на изборния и демократичния развой ", осведоми Мустяца.
Той съобщи, че след оповестяването на партията " Шор " отвън закона, водачът Илан Шор щял да трансферира активността на партията в нова групировка - партия " Шанс ". Именно към тази групировка са били трансферирани огромни суми пари за опорочаване на изборния развой, в това число от Русия.
Мустяца означи, че досега стотици чиновници на Министерство на вътрешните работи, SIS и прокуратурата вземат участие в следствието на незаконната активност на новата партия " Шанс " и други обединения, ръководени от Илан Шор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР