Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Гроси в Япония заради водата от Фукушима

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси дойде в Япония , с цел да се срещне с държавни водачи във вторник и да види последните мерки за изпускане на пречистените радиоактивни отпадъчни води в морето от развалената нуклеарна централа Фукушима . Япония се надява да получи от него утвърждение на противоречивия проект, предава Асошиейтед Прес.

Ръководителят на нуклеарната организация на Организация на обединените нации ще се срещне с министър-председателя Фумио Кишида по-късно във вторник, с цел да показа окончателния отчет на МААЕ за изпускането на водата. Всички междинни оценки на МААЕ са позитивни и се чака окончателният отчет да заключи, че проектите за взимане на проби от вода, тестване и мониторинг, включени в изпускането, са съответни и дават отговор на интернационалните условия.

Пречистената радиоактивна вода, съхранявана в към 1000 резервоара, които наближават своя потенциал от 1,37 милиона тона, би трябвало да бъде освободена, с цел да се предотвратят инцидентни течове и да се освободи място за извеждане от употреба на централата .
 Япония стартира да изпуска водата от Фукушима най-рано през пролетта
Япония стартира да изпуска водата от Фукушима най-рано през пролетта

Предвижда се процесът да продължи няколко десетилетия

Японските регулатори завършиха окончателната си инспекция за сигурност на оборудването предишния петък и операторът на централата Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO)  се чака да получи позволение за изпускане на водата след към седмица . Може да го направи когато и да е по-късно, макар че началната дата към момента не е избрана на фона на опасения и митинги.

, Китай и някои тихоокеански островни народи се опълчват на изпускането на водата заради опасения за сигурността и по политически аргументи. Местните риболовни групи се тормозят, че репутацията им ще бъде накърнена, даже в случай че уловът им е без примеси, а други, като локалните водни и плажни предприятия и туристически екипи, са загрижени за репутацията си.

Япония потърси поддръжка от МААЕ, с цел да получи доверие в проекта и уверения, че ограниченията за сигурност дават отговор на интернационалните стандарти. МААЕ направи няколко пътувания до Япония от началото на 2022 година, само че признава, че не може да взема решения вместо японското държавно управление , включително за.

Гроси във вторник също ще се срещне с ръководителите на японски министерства и нуклеарната организация, имащи отношение към изпускането на вода. По-късно той ще посети централата във Фукушима , която беше, по време на четиридневното си посещаване.

За да облекчи опасенията в чужбина, Гроси се чака да посети Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук след визитата си в Япония.

Правителството на Япония и TEPCO споделят, че третираната, само че към момента леко радиоактивна вода ще бъде разредена до равнища, по-безопасни от интернационалните стандарти, и ще бъде изпускана последователно в океана в продължение на десетилетия, което ще я направи безвредна за хората и морския живот .

Някои учени споделят, че въздействието на дълготрайното излагане на ниски дози на радионуклиди е незнайно. Други споделят, че проектът за освобождение е безвреден, само че приканват за повече бистрота при вземането на проби и мониторинга на самия развой.

Правителството споделя, че са публикувани съмнителни документи, в това число подобен, в който се твърди, че Япония е оказала напън върху МААЕ да отстрани негативната информация от окончателния си отчет. Външният министър Йошимаса Хаяши и други публични лица отхвърлиха сходни изказвания.
 12 години от нещастието във Фукушима
12 години от нещастието във Фукушима

Япония уважи жертвите на земетресението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР