Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич каза днес,

...
Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич каза днес,
Коментари Харесай

Сърбия: Таксата върху преноса на руски газ през земите на България не ни интересува

Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич сподели през днешния ден, че решението на България да вкара такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия през газопровода " Балкански поток " е невалидно за Сърбия, защото предприятието Сърбиягаз има контракт с компанията Газпром за доставка на газ на сръбско-българската граница, съобщи организация Бета.

Миналия петък България вкара изключителна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв. на мегаватчас.

" Мисля, че българското решение е " да плаши мечката с сито " и нищо повече. Определянето на директната цена не е решение на една страна, а интернационална цена, която е годна за 1000 кубически метра и 100 километра ", сподели Вулетич за Бета.

Решението, което беше признато в петък от България и влезе в действие незабавно, планува такса от 10,76 $ за 1000 кубически метра съветски природен газ, доставен през територията на страната по " Балкански поток ".

Това ще обезпечи доходи от 1,2 милиарда евро и ще изплати разноските за построяването на този газопровод през България в границите на една година, а газът ще бъде с до 20 % по-скъп за потребителите в Сърбия, тъй като към този момент е планувано да нарастне от 1 ноември с 10 %, разяснява Бета.

Вулетич сподели, че Сърбиягаз има контракт с Газпром за доставка на газ на българо-сръбската граница.

Това, което прави българският парламент, съгласно него " не съставлява интерес за Сърбия, тъй като е обвързване на Сърбия да заплаща газа, както е контрактувано, и да го получава на границата ".

Енергийният специалист Милош Здравкович на собствен ред сподели, че нарастването на таксата за пренос на газ евентуално ще бъде платено от потребителите, защото субсидирането на цената на тази сила от бюджета би било " равно на научна фантастика ".

" Мисля, че Сърбия няма тези пари в бюджета, а Сърбиягаз също работи на ръба на рентабилността, тъй като цените на газа са лимитирани. Това сигурно ще повлияе на цените на газа за топлофикациите и може да засегне най-вече промишлеността ", сподели Здравкович.

Той добави, че българите са взели решение да усилят директната такса с претекста да санкционират Русия, само че по тази тръба минава и различен газ и механически е невероятно да бъде обособен.

Министерството на минното дело и енергетиката заяви, че тематиката ще бъде разисквана с представители на унгарската и българската страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Сърбия ще направи всичко, с цел да не бъдат наранени жителите по никакъв метод ", споделиха от отрасловото министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР