Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се противопостави на перспективата

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се противопостави на перспективата
Коментари Харесай

Жозеп Борел е против блокиране на европейската помощ за палестинските власти

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се опълчи на вероятността за блокиране на финансовата помощ за Палестинската автономност поради наличие в палестинските учебници, сметнато за антисемитско и насаждащо ненавист, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

" Палестинската самостоятелна власт се намира в гранична обстановка и има заплаха да банкрутира, в случай че финансирането от Европейския съюз бъде блокирано. Като висш представител няма да позволи това ", съобщи през вчерашния ден той пред Агенция Франс Прес в Стокхолм, където в петък стартира среща на външните министри на Европейски Съюз.

 

Помощта от Европейски Съюз възлиза на 300 милиона евро годишно.

С изявлението си Борел се опълчи директно на унгареца Оливер Вархей - еврокомисар по политиката на добросъседство, който в петък разгласи, че по искане на членовете на Европейския парламент Комисията ще финансира " второ изследване на палестинските учебни учебници ", с цел да ревизира наличието им.

 

В сряда Екологичен потенциал утвърди бюджета на Европейски Съюз, само че още веднъж прикани " финансовата поддръжка на Европейски Съюз за Палестинската автономност в региона на образованието да бъде обвързана с изискването наличието на (училищните) учебници да дава отговор на стандартите на ЮНЕСКО, като всички антисемитски препратки и образците, подбуждащи към ненавист и принуждение, да бъдат отстранени ".

 

" В наш общ интерес е да осигурим на идващото потомство обучение, което поддържа мира и взаимното битие ", написа Вархей в " Туитър ".

 

" Този въпрос към този момент се преглежда от Комисията и Службата за външна активност с палестинската власт. Не се нуждаем от ново изследване, нито от нещо, което да забави изплащането на финансовата помощ, нужна на палестинската власт ", отговори Жозеп Борел.

 

" Изплащането на европейската помощ се забави още преди две години, в резултат на което хората бяха лишени от една нужна им помощ. Въпросът не е да се търсят оправдания за блокиране на тази помощ. За това съм безапелационен ", предизвести той.

 

Средствата за 2023 година още не са отпуснати, а изплащането им предстои на групово решение на Комисията, сподели представител на Европейски Съюз.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР