Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард може да се окаже права,

...
Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард може да се окаже права,
Коментари Харесай

Липсват инструменти за справяне с кризата, убеден е Милен Велчев

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард може да се окаже права, че за жалост липсват принадлежности за справяне с такава обстановка, изключително в Европа. Това съобщи някогашният финансов министър Милен Велчев пред bTV във връзка икономическите последствия от епидемията с ковид.

Единствено може да се разчита на фискалната политика или изразходването на повече пари от държавните управления, координираните дейности на всички в Европа са значими, сподели Велчев.

Влиянието на ковид в стопанската система към този момент се усеща прекомерно мощно, като гледаме индикаторите на тържищата. В понеделник Нюйоркската фондова борса е отчела спад със 7%, а през вчерашния ден се повиши с 5%. Такива съмнения са невиждани. Очаквам още спадове на борсата, разяснява още някогашният финансов министър.

Има и други аргументи да се чака международна криза, само че ковид е главната причина за икономическия спад в международен мащаб. Очевидно е за всички че водещите стопански системи ще са в криза най-малко първото полугодие, въпросът е какъв брой дълго ще продължи, сподели той, добавяйки, че доста рядко държавните управления са директно отговорни за иономическите рецесии. Често те са естествени международния феномени, само че в тази ситуация коронавирусът е основният провинен.

Световното произвеждане мощно се въздейства когато има срив в Китай, тъй като по този начин не се доставят елементи за произвеждане в други страни и това пречи на стопанската система на останалите страни, изясни Велчев.

"България е като лодка, вързана към огромния европейски транспортен съд - еврозоната. Въпросът е дали желаеме да вървим след кораба, теглени от въжето или да се качим на кораба и да участваме в неговото ръководство ", заключи ексфинансовият министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР