Ръководителите на спецправосъдието се оплакаха на пленума на Висшия съдебен

...
Ръководителите на спецправосъдието се оплакаха на пленума на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще поиска среща при Борисов за решаване на проблемите на спецправосъдието

Ръководителите на спецправосъдието се оплакаха на пленума на Висшия правосъден съвет от извънредно незадоволителна материална база и желаеха нови щатове за магистрати и правосъдни чиновници. Иван Гешев, който управлява спецпрокуратурата даде образец с командировка на обвинител, която е траяла от сряда до неделя и се е наложило брачната половинка му да желае видеоконферентна връзка, тъй като не му вярвала, че работи толкоз.

Пред съвета осен Гешев и шефът на първоинстанционния спецсъд - Георги Ушев изиска незабавно решение на проблемите им. Изслушването продължи повече от два часа. Кадровият орган на Темида взе решение за съставяне на група, която да се срещне с премиера Бойко Борисов и министрите на правораздаването и финансите за разискване на проблемите на профилираните съдилища и прокуратури.

Ушев съобщи, че при основаването на съда в него е имало 11 магистрати и 25 чиновници, в този момент бройките им са надлежно 19 и 45. Той на няколко пъти акцентира, че и със остарялата подготвеност не им доближават зали и хора, а след измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в действие на 5 ноември, те ще би трябвало да преглеждат и делата за корупция по високите етажи на властта.

Разказа, че в съда има четири правосъдни зали като единствено една може да се употребява за големите каузи, при които има доста подсъдими, бранители и очевидци. Съдебният началник съобщи, че не разполагат и с помещение за материални доказателства, някои от които идват с бусове. Имат две деловодства - очевидно и скрито, които са по 20 кв.м. и в които са ситуирани досиетата единствено от правосъдната фаза на процесите. Тези от следствието стоят в дрешниците по коридорите. Огромните каузи, където не могат да се събират и там са пред стаите на съдиите. Магистратите пък са по 2 или 3 в дребни стаи и не могат да държат делата си там, а излизат до коридора за всеки необходим им том и след това го връщат, с цел да могат да вземат идващия.

В съда няма и стаи за юристите.

Ушев направи и своите оферти - Държавната комисия по сигурността на информацията да бъде преместена от постройката на ул. " Черковна ". От думите му се разбра, че комисията заема повече място от съда. А в подземния паркинг, част от който не се употребява, да се обособи стая за материални доказателства.

" Проблемите са напряко крещящи и имат потребност от незабавно решение ", обърна се правосъдният началник към членовете на съвета.

Той им сподели и, че магистратите в съда са извънредно натоварени и недоумяват за какво съдийската гилдия твърди противоположното. Представи директория за сложността и броя на делата, обсъждани в спецсъда и сподели, че са повече от градския съд. По-късно Даниела Марчева показа съответните цифри за натовареността, които демонстрираха, че градският съд е по-натоварен. Тя означи, че схваща натовареността на спецсъда, само че прикани Ушев да не твърди, че са по-натоварени от градския съд.

Иначе ръководителят на спецсъда описа за някои каузи, които преглеждат. На първо място уточни делото за банкрута на КТБ, което е 864 тома, с повдигнати на 18-те подсъдими сред 140 и 160 закононарушения. Разказа, че по друго дело да вземем за пример подсъдимите са 28 подсъдими с обвинявания за 1 000 обособени престъпения. В различен развой пък единствено свиделите били 416.

Обясни, че тази година имат единствено 37 присъди, което дефинира и натовареността на съда, само че тези присъди били с доста наказани и оправдани и по в миналото били по-дълги даже от претекстовете по каузи в други съдилища. По думите му магистратите в спецсъда са с над 200 % натовареност и няма арбитър с под 100 %.

Съдебните секретари пък ги напускали, тъй като за същите пари като в цялата система, те влизали в съвещания, които приблизително не престават към 6-8 часа.

Ушев открил от диалозите си с правосъдния министър, че в изпълнителната власт има някакво схващане за сградния проблем и за пренасяне на ДКСИ. Нужда обаче има и от нови магистратски щатове, което е в компетентността на правосъдния съвет. Призова и да не се влиза в омагьосания кръг, че щом няма нужната сградна повърхност, няма да имат нови фрагменти и се движат нещата паралелно.

" Всичко лишава по година. Ще потънем ", приключи Ушев.

Драгомир Кояджиков го попита по какъв начин е избрал броя от 15 нови съдийски щата и дали те ще решат казуса с натовареността или и с тях, съдът ще остане претрупан. Преди двете стана известно, че правосъдният началник желае тъкмо този брой, откакто пресметна, че чака 100 пъти повече каузи за корупция, след измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

Обясни, че това е решено с магистратите в съда на неофициално заседание. " Ако решите а по-малко бройки, ще има ново искане в края на другата година. Решението и отговорността е ваша ", обърна се към членовете на пленума Ушев.

Евгени Диков пък го пита дали с преместването на ДКСИ ще се реши сградния въпрос. Ушев отговори, че изцяло не, само че това е най-бързото и елементарно решение, а съдът има потребност от незабавна помощ.

Севдалин Мавров прикани Ушев да " не играем на страсти ". Според него разпределяне в този момент на нови бройки няма да реши проблемите им. Като погрешни дефинира думите на правосъдния ръководител, че състезанията лишават по една година. Обясни, че като висш арбитър познава делата на спецсъда, тъй като те стигат до Върховен касационен съд и те не са чак толкоз дълги. Попита и дали Ушев знае какви каузи взема решение Върховен касационен съд.

Веднага в отбрана на Ушев се намеси основният прокурор Сотир Цацаров, който изясни, че спецмагистратите не са пристигнали в съвета, с цел да " им кажем, че и ние гледаме такива дела; знаем ви делата и вашите каузи ще дойдат във Върховен касационен съд ".

" Не съм имал достойнството да бъда висш арбитър, само че ние би трябвало да им представим решение. Моето почитание към вас, аз не съм избиран от съдии или прокурори, всички сме определени или назначени обаче да решаваме проблемите ", изясни Цацаров и доплни: " За разлика от вас аз съм ходил там, не може да се мине. Няма значение на кого и неговите другари последните промени в Наказателно-процесуален кодекс не се харесват, те са законни. Ако чакате Конституционният съд да се произнесе, вие ще решавате същия проблем скоро, знаете доста добре ".

Повтори думите на Ушев, че съдът не може да правораздава с тези фрагменти и зали и без новата му подготвеност по делата за корупция. Предупреди, че не се бърка в активността на съдийската гилдия дали да открие 10 или 15 нови съдийски щата. " Тука имало 4 висши съдии - добре, но вижте какъв брой първоинстанционни има (съдии от профилирания углавен съд бяха пристигнали за чуване в съвета - бел.ред.), нека станат и те висши съдии и да не бъдат такива ", обърна се още Цацаров към Мавров с обяснението, че не желае да го обиди.

Негово беше и предлагането за съставяне на група от Висш съдебен съвет, която да желае среща при Борисов. Идеята му бе гласувана преди чуването на всички, тъй като Цацаров трябваше да замине за двудневното си посещаване в Сърбия по предложение на тамошния основен прокурор. В последна сметка бе решено в групата да влязат Цацаров, ръководителят на Върховен касационен съд - Лозан Панов, представляващия Висш съдебен съвет - Боян Магдалинчев и Евгени Диков, който е началник на комисията по собствеността в съвета.

След него думата взе ръководителят на спецпрокуратурата Инва Гешев, който сподели, че е пристигнал от градска прокуратура и е бил с предрешение. " Спецправосъдието не може да се разбере, а би трябвало да се изпита ", изясни той цитирайки собствен сътрудник.

Казва, че преди делата на спецсъда са се гледали от окръжните съдилища, само че акцентира, че те са в цялата страна, а в този момент всички се гледат от един съд с национално значение. Той приказва за съд и прокуратура дружно, тъй като имало потребност от колегиалност сред съд и прокуратурата, тъй като втората е част от правосъдната власт, макар нежеланието на някои хора, съобщи той. Подчерта, че с помощта на Цацаров и прокурорската гилдия техните проблеми ще се решат, въпреки и не със скоростта, с която желаят, само че ще се случат.

Отбеляза и, че измежду магистратите имало чувство, че тези в спецправосъдието са все едно втора употреба, че нямат доста работа, което било извънредно погрешно. Той още веднъж означи, че спецправосъдието е хвалено от Европейска комисия и в евроанализа на прокуратурата.

Призова членовете да минат събота или неделя около постройката на улица " Черковна ", тъй като там нормално свети и уикенда. А ограничения за неотклонение се гледат и до 2 ч през нощта. Всичко това не били инцидентни случаи, а процедура. Сподели и реакциите на други сътрудници, коитоса видели изискванията им и питали по какъв начин работят там.

За прокуратурата изясни, че постоянно следователите се командироват из страната за осъществяване на дейности по следствията. Той обаче държал и прокурор да пътува с тях. Обвинители се командироват и по общи интервенции с европейски структури и по този начин постоянно отсъстват и броя им в действителност понижава.

След въпрос уточни, че след измененията от 5 ноември в прокуратурата има 80 нови преписки, от които досъдебнитв производства са малко - едвам 4 или 5. Другото било инспекции и сигнали от жители, с които били затрупани, въпреки и сигналите на хората да били несъответстващи.

Разказа и за прокурор, който е бил командирован в Русе от сряда до неделя. Неделя следобяд обаче брачната половинка му поискала видеоконферентна връзка, с цел да повярва, че работи и тогава.

Обясни и, че ограниченията за сигурност в постройката на ул. " Черковна " били минимални. Там се явяват престъпно проявени и рискови подсъдими. Те влизали от една врата с магистратите и виждали с каква кола идват последните. Освен това подсъдимите се разминавали със очевидците в процесите.

Обеща и да направи " жертва " и откакто прокурорската гилдия реши техния сграден въпрос, част от прокурорите и чиновниците са се изместят там, с цел да има повече място за съда, макар усложнението за тях с потребността от пътешестване и носене на материали от една в друга постройка.

Ръководителя на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова изясни, че никой от тях не е лакомец и тя е предоставила каквото може като зали на Ушев и Гешев. Подчерта, че е скромна и за водената от нея институция е желала едвам 5 нови бройки.

Пред членовете на съвета се изрекоха и няколко съдии от спецсъда. Един арбитър сподели, че не са пристигнали да покажат, че вземат решение сложни каузи и че са доста натоварени, а като " вик за помощ ". Допълни, че от пет години е в спецсъда, общият ѝ съдийски щат е 17 години, само че няколко пъти към този момент се е замисляла за оставка. Питала се има ли смисъл и може ли да се оправи с тази натовареност.

Друг арбитър сподели, че първата ѝ работа за деня било да се пребори за зала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР