Ръководителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкритикуваха остро работата на

...
Ръководителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкритикуваха остро работата на
Коментари Харесай

Братовчедска история, или какви хора работят в здравната каса според ръководителите ѝ

Ръководителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкритикуваха остро работата на част от администрацията на структурата. По време на съвещанието на надзорния съвет на 13 септември шефът на институцията Камен Плочев даже декларира, че липсва първокласен надзор върху активността на здравната каса, като прецизира, че " това е братовчедска история ".

В публикуваната на уеб страницата на НЗОК стенограма от съвещанието се схваща, че ще бъде квалифициран нов организационен устав, който би трябвало да е подготвен до месец. В него е планувано редуциране на администрацията в институцията с 10 до 20 %. Контролът върху работата на касата ще бъде засилен, като се чака и промяна на постройката на НЗОК.

При нас идват най-некадърните

" Трябва да ви кажа, че контролът по този начин не става. Това е братовчедска история. Тук съм чувал персонално по какъв начин шефът на РЗОК от даден град се обажда да пита нашите контрольори - по кое време ще дойдете, очаквам ви. Т.е. всичко е вързано ", споделя по време на съвещанието шефът на здравната каса Камен Плочев.

По думите му има два метода тази процедура да бъде прекъсната. Единият вид е външна компания или организация да реализира контрола върху работата. Според него това ще е революционно, само че дейно. Другият вид е " коренна промяна на тези фрагменти ". Тук казусът обаче е, че доста мъчно се намират нови хора за тази работа поради ниското възнаграждение. Плочев предлага възнагражденията в здравната каса да са като тези в Националната организация за приходите.

" При нас идват най-некадърните, които не са си намерили място при изпълнителите на здравна помощ. Имаме ресурса да вдигнем заплатите на хората съществено и да ги ангажираме да правят качествена работа. Но това би трябвало да мине през един сериозен разбор на потребността и успеваемостта на работата на всеки един. Според мен сред 10 и 20% от хората, които работят в касата, не знаят за какво са тук ", споделя от своя страна ръководителят на надзорния съвет на касата и зам. финансов министър Кирил Ананиев.

Администрацията на НЗОК в нова постройка, а не в жилищна

Идеята за нова постройка, в която да се обитава НЗОК, беше стартирана от Плочев, който посочи, че към този момент има обезпечена такава. Тя е благосъстоятелност на здравното министерство. Част от членовете на надзорния съвет дефинираха като неуместно настоящето състояние администрацията да е ситуирана в жилищна постройка.

" Идеята е добра за новата постройка, само че като знам по какъв начин се получава нова постройка... Със постройката не е доста елементарно ", добави Ананиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР