Ръководителите на финансовите институции и централните банки на страните от

...
Ръководителите на финансовите институции и централните банки на страните от
Коментари Харесай

Финансовите и банковите експерти от Г-20 обмислят борбата с дълговата криза

Ръководителите на финансовите институции и централните банки на страните от Г-20 стартират диалози в понеделник, с цел да обсъдят покупко-продажби за преструктуриране на дълга и по-справедливи интернационалните данъчни съглашения, за да поддържат затъващата международна стопанска система, съобщи Агенция Франс Прес.


Под председателството на министъра на финансите на Индия Нирмала Ситхараман ще бъдат разисквани следните съществени въпроси: положението на международната стопанска система и " устойчивото финансиране и инфраструктурата ", оповестиха домакините.

Ключова тематика в двудневния дневен ред ще бъдат напъните за справяне с дълговите проблеми, защото най-бедните страни в света понасят главната тежест на международната дългова рецесия - в миг, когато се нуждаят от повече парични средства от всеки път за битка с изменението на климата.

Но Китай, втората по величина стопанска система в света и главен заемодател на няколко страни с ниски приходи в Азия и Африка, които са подложени на стопански напън, до момента се е противопоставял на общо многостранно схващане по този въпрос, обявиха публични лица.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, която приказва в границите на договарянията на Г-20 в неделя в индийския град Гандинагар, уточни напредъка в преструктурирането на дълга в Замбия, който тя разиска при визитата си в Пекин този месец.

Йелън съобщи, че договарянето на съглашението със Замбия е лишило " прекалено много време ", и добави, че се надява съглашението за задълженията на Гана и Шри Ланка да бъде " финализирано бързо ".

" Трябва да прилагаме общите правила, за които се споразумяхме в тази ситуация със Замбия, и в други случаи, вместо всякога да започваме от нулата ", сподели Йелън. " И би трябвало да действаме по-бързо. "

„ Повече от половината от всички страни с ниски приходи са покрай или в затруднено състояние във връзка с дълга си, което е два пъти повече от 2015 година “, добави Йелън.

Високопоставен чиновник на Индия, която ръководи Г-20, съобщи, че Пекин е дал " не толкоз окуражаващ отговор " по отношение на споделеното схващане за дълга.

Няколко стопански системи, които се борят с двойния удар на пандемията от ковид и последствията от войната на Русия в Украйна, която засегна международните цени на горивата и суровините, " доближават точката на пропукване ", добави служителят.

Китай е главен заемодател в някои от тези страни и е подложен на критика за позицията си във връзка с преструктурирането на задълженията на страните.

Групата на 20-те най-големи стопански системи ще разиска също по този начин промяната на многостранните банки за развиване, регулациите за криптовалутите и улеснението на достъпа на най-бедните страни до финансиране за намаляване на последствията от изменението на климата и адаптиране към тях.

" В световния Север изменението на климата значи понижаване на излъчванията ", съобщи ръководителят на Световната банка Аджай Банга в публикация преди срещата.

" Но в Глобалния юг това е въпрос на оцеляване, тъй като ураганите са по-силни, устойчивите на жега семена са в дефицит, сушата унищожава ферми и градове, а наводненията отмиват десетилетия на прогрес. "

Предстои да бъде изпълнена и неотдавна контрактуваната първа стъпка за по-справедливо систематизиране на данъчните доходи от мултинационалните компании, реализирана от 138 страни предходната седмица.

Понастоящем мултинационалните компании, изключително софтуерните, могат елементарно да трансферират облагите си в страни с ниски данъчни ставки, макар че правят единствено дребна част от активността си там.

Съществуват обаче и опасения, че фокусът на развитите страни членки на Г-7 върху съветската инвазия може да провали постигането на дефинитивно консенсусно съглашение, макар че Йелън съобщи, че ще " отвърне " на рецензиите, че има компромис сред помощта за Украйна и разрастващите се страни.

В неделя японският министър на финансите Шуничи Сузуки " удостовери още веднъж непоколебимата поддръжка на Г-7 " за Украйна, като добави, че Москва също би трябвало да " заплати дълготрайните разноски за възобновяване на страната ".

Всяко разискване на тематиката за Украйна е неловко за домакина на Г-20 Индия, която не осъди съветската инвазия, само че също по този начин е част от Четворката дружно с Австралия, Съединените щати и Япония./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР