Раковите заболявания при възрастните под 50 години са се увеличили

...
Раковите заболявания при възрастните под 50 години са се увеличили
Коментари Харесай

Драстичен скок на раковите заболявания при хора под 50 г. в цял свят

Раковите болести при възрастните под 50 години са се нараснали фрапантно по целия свят, оповестява „ Сайънс Алерт “. От 1990 година насам броят на възрастните под 50-годишна възраст, страдащи от рак, се е нараснал фрапантно в целия свят, сочи научно проучване, представено от БГНЕС.
Обезпокоителното е, че повишаването на броя на раковите болести с ранна поява не наподобява да се забавя - и подобренията в скрининга не са в положение да обяснят изцяло тази наклонност.
" Установихме, че този риск се усилва с всяко потомство ", споделя един от откривателите, Шуджи Огино, патолог и епидемиолог в женската болница " Бригам " в Бостън. " Например хората, родени през 1960 година, са с по-висок риск от рак преди да навършат 50 години, в сравнение с хората, родени през 1950 година, и предвиждаме, че това равнище на риска ще продължи да се повишава в идващите генерации. "
Не е ново, че раковите болести се усилват в актуалното общество. Изследователите към този момент са наясно, че от 40-те и 50-те години на предишния век се следи увеличение на броя на хората, които се разболяват от късен рак, което значи развиване на рак след 50-годишна възраст. Но това, което екипът е желал да разбере, е дали се усилва и ракът с ранна поява - или честотата на раковите болести при хора под 50-годишна възраст.
В прегледа са прегледани данни за 14 типа рак: рак на гърдата, колоректален рак (КРР), ендометриален рак, рак на хранопровода, рак на екстрахепаталните жлъчни пътища, рак на жлъчния мехур, рак на главата и шията, рак на бъбреците, рак на черния дроб, рак на костния мозък, рак на панкреаса, рак на простатата, рак на стомаха и рак на щитовидната жлеза. Данните за раковите болести в международен мащаб демонстрират, че всички тези типове рак се усилват при възрастните под 50-годишна възраст в интервала 2000-2012 година
Но откривателите са създали още една стъпка напред и са прегледали всички налични изследвания, които биха могли да хвърлят светлина върху вероятните рискови фактори за тези типове рак. Те също по този начин потърсили сведения в литературата, описващи неповторими клинични и биологични характерности на туморите на ранните типове рак спрямо тези на късните типове рак, които се диагностицират след 50-годишна възраст.
Целта, в случай че цитираме заглавието на публикацията, е била да се разбере: " Дали ракът с ранно начало е нововъзникваща световна зараза? " Според резултатите от проучването отговорът е " да ". Поне по този начин наподобява от 90-те години на предишния век насам.
" Честотата на рака с късна поява (при родените в края на 19-ти и началото на 20-ти век) стартира да се усилва през 50-те години на предишния век, до момента в който тази на рака с ранна поява (при родените в средата на 20-ти век) стартира да се усилва едвам при започване на 90-те години на предишния век ", пишат откривателите в публикацията.
И по този начин, какво се е трансформирало, с цел да станат хората, които навършват 50 години след 90-те години на ХХ век, по-застрашени от ранно пораждане на рак?
Една от най-големите промени е засиленият скрининг, който безспорно е съдействал за нарасналата периодичност на разкриване на рака с ранна поява. Но екипът отбелязва, че единствено по себе си това не е в положение да изясни изцяло смяната - изключително като се има поради, че някои ранни типове рак се усилват даже в страни, в които няма скринингови стратегии.
" Изглежда, че се е появило и същинско нарастване на честотата на ранните форми на няколко типа рак ", написа екипът в публикацията.
Освен че в днешно време просто по-успешно се откриват ранните форми на рак, данните сочат, че " смяната " в честотата на раковите болести в действителност се е случила по-рано, когато тези, които в този момент са на междинна възраст, са били деца, към средата на предишния век.
Не е загадка, че животът ни се е трансформирал доста от този момент - изключително след появяването на мощно модифицираните храни - и уликите сочат, че в това е намесена някаква композиция от хранене, метод на живот, тегло, излагане на околната среда и микробиом.
" Сред 14-те типа рак във напредък, които изследвахме, 8 бяха свързани с храносмилателната система ", изяснява епидемиологът Томотака Угай от Харвардското здравно учебно заведение. " Храната, която консумираме, подхранва микроорганизмите в червата ни. Тя въздейства директно върху състава на микробиома и в последна сметка тези промени могат да повлияят на риска от заболяване и резултатите от него. "
Други рискови фактори са сладките питиета, диабет вид 2, затлъстяването, заседналият метод на живот и потреблението на алкохол, като всички те са се нараснали доста от 50-те години на предишния век насам.
Интересно е, че до момента в който продължителността на съня на възрастните не се е трансформирала фрапантно през последните няколко десетилетия, децата спят доста по-малко, в сравнение с преди десетилетия, отбелязва екипът.
„ Нарастването на броя на раковите болести с ранна поява евентуално ще става все по-осезаемо в страните с ниски и междинни приходи, което евентуално може да докара до световна пандемия от ракови болести с ранна поява ", настояват учените. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР