Ръкописи на произведения, писма и други документи на писателя- дисидент

...
Ръкописи на произведения, писма и други документи на писателя- дисидент
Коментари Харесай

Произведения на Георги Марков са постъпили в Държавен архив - Перник

Ръкописи на творби, писма и други документи на писателя- отстъпник Георги Марков са постъпили в Държавен списък – Перник. Те са били съхранявани от неговата майка Райна Маркова, която е родом от пернишкото село Мещица и последните години от живота си е прекарала в Перник. През месец май тази година племенникът й Емил Ваклинов е предал ръкописите в Архива.

Постъплението е извънредно скъпо. Ръкописите са писани на машина, като някои от тях са първи, нецензурирани версии на произведения на писателя. От Архива в Перник се надяват изследвачите на творчеството на Георги Марков да проявят интерес и създадат изчерпателен разбор, сподели Милена Симова- гл. специалист в пернишкия Архив:

" Много скъп е неговият дневник с ръкописни бележки. Как той си е отбелязвал креативните задължения. Мисли, които са му хрумвали, Цели фрагменти, които да включи в бъдещи пиеси. Машинописните страници съдържат сюжети на пиесите „ Аз бях той ”, „ Атентат в затворената улица ”, „ Асансьорът ”, „ Покривът ”, като „ Покривът ” има и протокол от съвещанието на художествения съвет с бележките, когато е обсъждан, една пиеса „ Среднощните чадъри ”, за която не намерихме никаква информация дали е оповестена, дали е играна в миналото. Ценното върху машинописните страници на сюжетите, на новелите, на романа е, че съдържат неговите ръкописни бележки ”, сподели Симова.

Оцелялата част от архива на писателя е била грижливо защитавана и крита през годините. Сред документите е и писмо на Георги Марков до неговите родители. То е писано на машина, само че е подписано на ръка от писателя. Датата е 26 януари 1976 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР