Ракетен обстрел на сирийския режим уби шестима цивилни, включително две

...
Ракетен обстрел на сирийския режим уби шестима цивилни, включително две
Коментари Харесай

Сирийският режим обстрелва мигрантски лагер

Ракетен обстрел на сирийския режим умъртви шестима цивилни, в това число две деца в спонтанни лагери за разселени хора в последния огромен бастион на бунтовниците в Сирия, заяви боен наблюдаващ. Всички жертви са били прокудени от домовете си по време на войната в Сирия, сподели основаният във Англия Сирийски център за правата на индивида, който разполага с необятна мрежа от източници на място. Той сподели, че повече от 30 ракети са избухнали в няколко региона, в това число лагерите, западно от град Идлиб в северозападната част на Сирия. Обстрелът рани над 20 души в допълнение към убитите.

Кореспондент на AFP видя разрушени и изгорени нежни палатки, петна от кръв и парчета от ракети на мястото на случая. В близката болница кореспондентът видя и телата на две млади девойки.

Последният бастион на въоръжена съпротива против режима на президента Башар ал-Асад включва огромни елементи от провинция Идлиб и елементи от прилежащите провинции Алепо, Хама и Латакия. „ Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ-HTS), ръководена от някогашни членове на локалния клон на „ Ал Кайда ”, е преобладаващата група в региона, само че дейни са и други джихадистки групи. Според центъра ракетният обстрел е осъществен ден след гибелта на петима сирийски военни при обстрел от група, обвързвана с ХТШ.

Регионът на Идлиб е дом на към три милиона души, към половината от които са разселени. Те са измежду милионите, прокудени от родните си места вътре в страната или в чужбина по време на войната през предишното десетилетие. В нея починаха близо половин милион души.

С поддръжката на Русия и Иран Дамаск си върна огромна част от регионите, изгубени в ранните стадии на спора в Сирия, който избухна през 2011 година, когато държавното управление грубо потуши продемократичните митинги. Въпреки периодическите конфликти, примирието, реализирано през 2020 година от Москва и Турция, която поддържа бунтовниците против Асад, значително се резервира на северозапад.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР