Ракът на белия дроб е сред петте най-често срещани видове

...
Ракът на белия дроб е сред петте най-често срещани видове
Коментари Харесай

През 2020 г. у нас са диагностицирани 4300 нови случая на рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е измежду петте най-често срещани типове рак в страната както измежду мъжете, по този начин и измежду дамите. Това сочат последните данни на СЗО от 2020 година Проучване на Международната организация за проучване на рака демонстрира, че за същия интервал новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 – 5.6% от новодиагностицираните в Европа, а смъртните случаи са 3609.

Тези данните бяха показани при откриването на втората за тази година Национална конференция по онкология на тематика: „ Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”, проведена от Българското онкологично научно сдружение.

По време на конференцията водещи експерти в региона ще обменят опит във връзка с последните трендове в диагностиката и лекуването на рака на белия дроб. Ще бъдат дискутирани и

актуалните способи за скрининг като нискодозовата компютърна томография (НДКТ)

която дава опция за ранно разкриване на аномалии и надлежно опция за по-ранно започване на лекуване, удължение на преживяемостта и качеството на живот измежду избрани рискови групи.

Конференцията се организира в навечерието на Международния ден за битка с тютюнопушенето, с цел да подсети, че точно дейните пушачи са в най-голям риск от развиване на рак на белия дроб.

Според последния отчет на Европейската комисия по отношение на здравния профил в България от 2017 година разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо 7% над междинното за Европейски Съюз. 28% от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима мъже, са ежедневни пушачи. Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкоз високо, нареждайки ни на второ място в Европейски Съюз при 15-годишните момчета и преди всичко при 15-годишните девойки, от които 30% са постоянни пушачи. 1/3 от смъртните случаи в резултат на онкологични болести в международен мащаб се дължат на тютюнопушене, висок показател на телесна маса, несъразмерна консумация на алкохол, несъответствуващ хранителен режим и липса на физическа интензивност.

„ Малко хора си дават сметка, че към 40% от раковите болести могат да бъдат предотвратени посредством ограничения за предварителна защита и ранно разкриване.

Това е и една от главните цели, залегнали в Европейския проект за битка с рака, която ще се опитаме да репликираме и уповавам се осъществяваме сполучливо на територията на България като част от Националния противораков проект “, показа проф. доктор Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение (БОНД), при откриването на форума.

В началото на годината Българското онкологично научно сдружение и асоциираните към него членове публично започнаха дейна работа по правене на предложение за Национален противораков проект със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на плана е да се поддържа въвеждането на Европейския проект за битка с рака, като се приспособява за потребностите на страната ни.

БОНД и Националният онкологичен алианс работят взаимно и за информиране на българското общество и институциите по въпросите на актуалния метод към рака в посока предварителна защита, ранна и новаторска диагностика, качествено и новаторско онкологично лекуване и основаване на условия за съответно качество на живот на засегнатите от онкологични болести.

Инициативата е съпроводена от

информационна акция под надпис „ Заедно против рака “,

чиято цел е да разпространява и обясни смисъла и стадиите по основаване на Национален противораков проект в страната, основан на европейския модел. Стратегическа цел на осведомителната акцията “Заедно против рака” е обществото да бъде осведомено за потребността от обезпечаване на съвременни и съответни медицински грижи за пациентите с онкологични болести. Официален сътрудник на акцията е Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР