Рак на белия дроб, на простата и на дебелото черво

...
Рак на белия дроб, на простата и на дебелото черво
Коментари Харесай

Лекари от Пловдив споделят ефективни методи за профилактика, диагностика и лечение на рак

Рак на белия дроб, на простата и на дебелото черво са измежду най-разпространените онкологични болести, регистрирани в клиниките на УМБАЛ " Свети Георги “ през последните две години. Общо в лечебното заведение за миналата 2021 година са лекувани 1 611 възрастни пациенти с онкологична патология, заяви проф. доктор Жанет Грудева, заместник-изпълнителен шеф на Университетската болница в Пловдив и шеф на Клиниката по хематология в деня, в който лекарите означават Световния ден за битка с рака.

Наблюдава се наклонност за подмладяване на онкологичните болести и за повишаване честотата на някои от тях, акцентира проф. Грудева. Както у нас, по този начин и по света, пораства броя на карциномите на женските полови органи и на гърдата, някои онкохематологични болести, измежду които Ходжкинов и Неходжкинов лимфоми, както и меланомът. Всичко това постанова световна ескалация на напъните за битката с тези болести, както и основаване на ефикасни стратегии за предварителна защита и надзор, добави тя.

Статистиката сочи, че към 40% от случаите на ракови болести могат да бъдат предотвратени, стига да се ползват модерни способи за профилактика, диагностика и лечебна активност. Клиниките на УМБАЛ " Свети Георги “ разполагат с съвременна инсталация, високо квалифицирана кадрова обезпеченост и най-съвременните способи за диагностика и лекуване на солидни тумори, акцентират от здравното заведение. Така, да вземем за пример, в Отделението по обща и клинична патология се прави съвременна морфологична и имунохистохимична хистологична верификация, която се добавя със модерна молекулярно-генетична диагностика в Отделението по здравна генетика.

Отделението по образна диагностика разполага с съвременна инсталация - цифров скопично-графичен уред, последно потомство цифров мамограф, ултразвуков уред с опция за контраст-усилена ехография и еластография за спомагателна характерност на съмнителни обединения, високоскоростен компютърен томограф и магнитно-резонансен томограф.

Дигиталният мамограф разрешава едноетапно приемане на облици и при пациентки с по-големи размери на млечните жлези, което е мъчно постижимо със общоприета инсталация, сподели проф. Грудева. По думите й апаратът има и вграден програмен продукт, с който е допустимо мамографско проучване на млечни жлези със силиконови или различен вид импланти. Миналата година в звеното е конфигурирана и ангиографска инсталация за осъществяване на необятен набор от лечебни и диагностични процедури, с наклонност към развиване на интервенционална онкология.

Отделението по ядрена медицина организира високо профилирани медицински процедури за функционална образна диагностика посредством потребление на последно потомство хибриден уред SPECT/CT и РЕТ/СТ скенер на " Siemens “. Данните на здравното звено сочат, че през 2021 година с PET/CT са изследвани 2 127 пациенти с разнообразни онкологични болести. От тях 28% са с карцином на млечната жлеза, 17,5% с гинекологични карциноми, 14% с карцином на дебелото черво и 6,5% с карцином на белия дроб. За същия интервал на хибридния SPECT-CT уред са извършени сцинтиграфски проучвания на 882 пациента, измежду които доминират тези с карцином на простатата и на млечната жлеза за разкриване на костни метастази. На трето място са пациентите с диференциран карцином на щитовидната жлеза за целотелесна йодна сцинтиграфия.

Клиниката по лъчелечение разполага със модерна инсталация за перкутанно лъчелечение, конструкция за метаболитна брахитерапия, 2 съвременни линейни ускорителя и Кибернож, който е единственият актуален уред за роботизирана радиохирургия в страната. Като неинвазивна опция на хирургичния способ за лекуване на разнообразни тумори, включително метастази, той се ползва при неподвижни и " преносими " органи, като: бял дроб, черен дроб, панкреас и простата. Подходящ е за лекуване са тумори с размер от 1.5 до 4 см. Прецизността му разрешава да се лекуват голям брой лезии, включително и такива, които се считат за недостъпни за интервенция. От Клиниката оповестяват, че през 2021 година са извършени 148 интервенции с Кибернож, като лекуването е изцяло гратис за здравноосигурените лица.

Клиниката по здравна онкология, Клиниката по клинична хематология и Отделението по детска клинична хематология и онкология организират модерна диагностика и лекарствено лекуване на пациенти с онкологични, онкохематологични и детски злокачествени болести. Геномното профилиране обезпечава благоприятни условия за персонализирана терапия, която включва нови молекули на прицелна и имунотерапия. За онколозите тя подсигурява доста по-висока ефиктивност и е обвързвана с по-малко странични резултати.

Предимство на диагностично-лечебния комплекс в УМБАЛ " Свети Георги “ е, че разполага и с екип за психическа поддръжка и ранна рехабилитация.

COVID-19 и онкологичните болести

Статистически в УМБАЛ " Свети Георги “ не се следи правдиво нарастване на ново диагностицираните онкологични болести, което да е обвързвано съответно с разпространяването на COVID-19. Според лекарите епидемията е повишила смъртността при инфектираните пациенти с малигнени болести. Като се базират на настоящите мнения на Американското (ASCO) и Европейското (ESMO) сдружения по онкология, те предлагат имунизация при тези пациенти поради по-висок риск от заразяване, по-тежко протичане и по-неблагоприятен излаз на заболяването. Препоръките изискват имунизацията да се приложи преди започване на противотуморното лекуване. Спецификата на държание за съответната нозологична единица и тип терапия е показана от националните Експертни препоръки.

ТОП 3 на най-разпространените злокачествени болести в България и по света

Ракът на белия дроб, женската гърда и дебелото черво са трите съществени локализации при новозаболелите пациенти и едни от първите 5 причинители на летален излаз. На тези три типа карциноми се дължи 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. В ТОП 3 при мъжете се подреждат: ракът на белия дроб - 14.3%, на простатата - 14.1% и на дебелото черво -10.6%. При дамите най-висока заболеваемост има от рак на млечните жлези - 24.5%, на дебело черво - 9.4% и от белодробен карцином - 8.4%. Статистиката за света е аналогична и за България. Новите случаи у нас през 2020 година са над 36 000. Общо в страните от Европейски Съюз те са 2.7 млн. души, а други 1.3 млн. души са умряли от заболяването.

Защо 4 февруари?

Световният ден за битка с рака е самодейност, която започва през 2000 година, с цел да притегли внимание към казуса и отдаде дължимото на организации, общности и обособени лица, и техните старания за предварителна защита, диагностициране и лекуване на болестта. По предложение на Международния съюз за надзор на рака и СЗО, отбелязването на този ден е под надслова: " I Am and I Will “ - " Аз съм и Aз ще бъда “, който кумулира постигнатите триумфи досега, както и вярата за ефикасна битка с подлата болест в бъдеще. Счита се, че в случай че не се подхващат решителни дейности в този момент, случаите на ракови болести до 2035 година ще набъбнат с 24%, като по този начин болестта ще стане водещата причина за гибел в ЕС
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР