Раждането на новия европейски екип бе доста дълго и мъчително,

...
Раждането на новия европейски екип бе доста дълго и мъчително,
Коментари Харесай

Мъчителното раждане на европейския екип

Раждането на новия европейски екип бе много дълго и трудно, а резултатът е по-скоро ободрителен. За първи път в късата си история Европейски Съюз номинира две дами за изключително значими постове - отпред на Европейската комисия и на Централната банка, разяснява френският в. " Монд " в днешния си брой. " Фигаро " твърди, че " раждането " е било с форцепс. Ако задачата беше укрепване на френско-германската двойка след няколко месеца напрежение и недоразумение, то тя е реализирана, допълна изданието. Според вестника, това е една чудесна политическа интервенция, извършена в синхрон от Еманюел Макрон и Ангела Меркел в интерес на Европа, която не престава да се цепи.
Името на Фон дер Лайен, препоръчано в понеделник от френския президент Макрон на немската канцлерка, дава опция на Франция и Германия да получат по един авторитетен европейски пост, добавя вестникът.
Това е първата жена отпред на Еврокомисията и първият случай от 52 години, когато Германия заема председателското място, съобщи със удовлетворение канцлерът Ангела Меркеб, добавя " Фигаро ".
Британският в. " Гардиън " цитира думите на досегашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск: " Настина съм удовлетворен, в последна сметка Европа е жена. Мисля, че си струваше чакането на подобен резултат ".
" Еуроактив " излиза с портрет на новия водач на Еврокомисията. Урсула Фон дер Лайен е разказана като спокоен стратег, едва прочут отвън страната си, чиято кариера в Германия е била белязана от чести кавги. Подобно на непредвидената й номинация нощес, назначението на Фон дер Лайен за министър на защитата през 2013 година след месеци на диалози в огромната коалиция също бе изненада, написа изданието.
Тя е 60-годишна и е майка на седем деца. Поддръжник е на мощните евроатлантически връзки, критик на Русия. Фон дер Лайен упорства и за по-големи разноски за защита в Германия.
" Ройтерс " добавя, че тя влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Дългогодишен съдружник на канцлера Ангела Меркел, тя е член на консервативния Християндемократически съюз от 1990 година
Критикувана, че й липсва тежест, тя стана първата жена министър на защитата в страната и наследи проблеми с незадоволително личен състав и недобро обмисляне в бранша, само че не съумя да се оправи с решаването им. По време на мандата й описът с минусите в оборудването на немските въоръжени сили набъбна, написа още " Еуроактив ". Изданието добавя, че сега Фон дер Лайен е разследвана от Народното събрание за метода, по който министерството е раздавало апетитни поръчки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР