Раждаемостта в Китай падна до най-ниското си ниво от създаването

...
Раждаемостта в Китай падна до най-ниското си ниво от създаването
Коментари Харесай

За поредна година Китай отчита най-ниска раждаемост за 70 години

Раждаемостта в Китай падна до най-ниското си равнище от основаването на Народна република Китай преди 70 години - макар облекчаването на политиката за едно дете, оповестява БиБиСи.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 година - най-ниският от 1949 година, заяви Националното статистическо бюро.

Броят на бебетата, родени през 2019 година, спада с 580 000 до 14,65 милиона . Раждаемостта на страната понижава от години - съставлява предизвикателство за втората най-голяма стопанска система в света .

Въпреки намаляването на раждаемостта, по-ниската смъртност значи, че популацията на Китай доближи 1,4 милиарда през 2019 година, увеличавайки се от 1,39 милиарда.

Но намаляващата раждаемост поражда опасения от " демографски времеви бомби " - т.е. по-малко население в трудоспособна възраст , което би трябвало да поддържа по-голямо, пенсионирано население.

Раждаемостта в Китай е по-ниска от тази в Съединени американски щати , която през 2017 година възлиза на 12 на хиляда души (най-новите налични данни), само че по-висока от Япония.

Общата световна раждаемост е била 18,65 през 2017 година, съгласно Световната банка. През 1 979 година китайското държавно управление вкара общонационална " политика за едно дете " - с разнообразни изключения - за закъснение на растежа на популацията.

Семействата, които са нарушили разпоредбите, са изправени пред санкции, загуба на работа и от време на време насилствени аборти . Но политиката е упрекната за тежък дисбаланс сред половете - мъжете към момента са повече от дамите с повече от 30 милиона в данните за 2019 година
 Спад на популацията на Китай за пръв път от 70 години насам
Спад на популацията на Китай за пръв път от 70 години насам

Предупреждават за " демографска рецесия " в Китай

През 2015 година държавното управление приключи политиката си за едно дете , позволяваща на двойките да имат две деца. Но тази промяна не съумя да обърне спадащата раждаемост в страната - макар двугодишното нарастване незабавно по-късно.

Според специалисти това е по този начин, тъй като облекчаването на политиката не идва с други значими промени , които поддържат фамилния живот - като парична поддръжка за развъждане на деца и повишен отпуск по бащинство.

Повечето хора не могат да си разрешат повече от едно дете , споделят те.

Китайската политика за едно дете: Въведена през 1979 година, политиката означаваше, че доста китайски жители - към една трета, твърди Китай през 2007 година - не могат да имат второ дете, без да бъдат глобени; В селските региони на фамилиите е позволено да имат две деца, в случай че първото е момиче; Други изключения включват етнически малцинства и - от 2013 година - двойки, в които най-малко единият е бил едно дете; Хората разясняват, че политиката е довела до насилствени аборти, детеубийства и незадоволително отчитане на раждания; Това също е причина за несъответствието на половете в Китай.
 Китай с най-ниската раждаемост от 1961 година
Китай с най-ниската раждаемост от 1961 година

Новородените в Китай паднаха до 15,23 милиона души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР