Радослав Димитров и Нургюл Салимова завършиха реми в първата партия

...
Радослав Димитров и Нургюл Салимова завършиха реми в първата партия
Коментари Харесай

Двубоят на звездите започна с реми между Димитров и Салимова

Радослав Димитров и Нургюл Салимова приключиха реми в първата партия от шахматния " Двубой на звездите " в Плевен. Демонстративното събитие в хотел " Ростов " се провежда по самодейност президента на ШК " Бургас 64 " Живко Жеков, чийто ученик е 17-годишната тийнейджърка от с. Крепча, и опълчва най-талантливата състезателка на България при дамите против един от водещите ни състезатели при мъжете.

В откриващата партия гросмайстор Димитров имаше преимуществото на първия ход, като в дебюта двамата разиграха необичаен и спокоен вид на Дамски гамбит. След дълготрайно маневриране и замяна на цариците интернационален занаятчия Салимова последователно обезврежда първичното леко позиционно превъзходство на белите фигури.

На 27-ия ход Димитров рискува и пожертва фигура за две пешки. Въпреки наближаващия цайтнот Салимова се отбрани ослепително и даже взе самодейността. Малко преди контролата на 40-ия ход тя позволи лека неправилност и пропусна да сложи съществени на практика проблеми на противника си. Със серия точни ходове по-късно 27-годишният Димитров докара партията до еднакъв ендшпил, в който примирието беше подписано на 53-тия ход.

Преди началото на дуела домакинът на мача Васил Антонов връчи плакети за принос в развиването на шахмата в България на основния арбитър на срещата Венета Петкова и на Живко Жеков. " Винаги съм и ще депозирам ръка на сходни начинания, които подкрепят знаещите и можещите младежи в България ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия, който в края на 2018 година беше определен за президент на " Българска федерация по шахмат 1928 ", само че поради правосъдни разногласия към момента не е встъпил в служба.

" Двубоят на звездите " ще продължи до 9 юли, като Нургюл Салимова и Радослав Димитров ще изиграят общо осем типичен партии с 90-минутна контрола за първите 40 хода плюс 30 минути до края на партията и добавка от 30 сек. след всеки изигран ход. Втората партия е през днешния ден от 15:00 ч.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР