Радиоактивни гъби все още растат в германската провинция Бавария, десетилетия

...
Радиоактивни гъби все още растат в германската провинция Бавария, десетилетия
Коментари Харесай

Радиоактивни гъби все още растат в Бавария

Радиоактивни гъби към момента порастват в немската провинция Бавария, десетилетия след повредата в Чернобил, демонстрира отчет на Федералната работа за радиационна отбрана, заяви ДПА. При позволена стойност до 600 бекерела от изотопа цезий-137, учените са измерили в кг гъби над 4000.

Според учените главната причина за радиацията в гъбите е повредата в Чернобил през май 1986 година. Наред с това обаче отрицателно въздействие имат и опитите с нуклеарни оръжия през 50-те и 60-те години в Германия, обясниха от Федералната работа за радиационна отбрана. Председателят й Инге Паулини прикани хората да употребяват доста умерено и в дребни количества гъбите, набрани в Бавария, с цел да избегнат излишно излагане на радиация. Тя акцентира обаче, че култивираните гъби в комерсиалната мрежа не са наранени.

Според Германския център за проучване на рака, изотопът цезий-137 може да се натрупа в костната тъкан и да повреди генетичния материал там. В дълготраен проект това може да докара до рак на костите и левкемия.

Автор: Тодор Пантилеев, стажант-репортер

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР