Радикалната палестинска групировка Хамас изстреля нови ракети към Тел Авив

...
Радикалната палестинска групировка Хамас изстреля нови ракети към Тел Авив
Коментари Харесай

Ескалацията в Газа продължава, Байдън заяви, че Израел има правото да се защитава

Радикалната палестинска формация Хамас изстреля нови ракети към Тел Авив и Ерусалим рано сутринта в четвъртък. Сирените за въздушна паника прозвучаха чак в град Нахалал, на 100 километра от Газа, и накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата.
Още по тематиката
Засега няма информации за жертви от новите набези.

Най-малко 67 души обаче са починали в Газа, откакто спорът ескалира в понеделник, твърди министерството на опазването на здравето на палестинската територия. Според информацията от палестинските управляващи 17 от убитите са деца, а 6 - дами. Според израелската войска 350 от общо 1500 изстреляни от палестинците ракети са паднали прекомерно близко и евентуално са предизвикали цивилни палестински жертви.

Седем души за починали в Израел по данни на здравните управляващи

Междувременно след телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че " Израел има правото да се пази ", съобщи Асошиейтед прес.

Изказването на Байдън идва на фона на ескалацията на насилието и взаимния обстрел сред израелските сили и палестинската формация Хамас, която управлява линията Газа. Досега спорът е лишил живота на десетки хора.

Американският президент сподели, че чака и се надява, че " това ще завърши по-скоро рано, в сравнение с късно ". " Израел има правото да се пази ", когато хиляди ракети са изстрелвани към негова територия.

В изказване на Белия дом, представено от Ройтерс, се споделя, че Байдън е осъдил ракетните офанзиви на Хамас и други терористични групи против Израел, в това число против Ерусалим и Тел Авив. Пред Нетаняху той е насърчил намирането на път към възобновяване на устойчивото успокоение. Американският президент е изразил увереност, че Ерусалим като град с такова значение за вярващите по целия свят би трябвало да бъде пространство на мира.

Байдън е споделил, че неговият екип по националната сигурност е в постоянен контакт с сътрудниците си от Израел, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в опит да бъде открито решение на спора.

В известието на Белия дом се споделя още, че Байдън и Нетаняху са се договорили да поддържат персонален контакт в идващите дни , както и съвещания сред своите екипи.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Насилието избухна предишния петък край джамията Ал Акса в Ерусалим поради недоволството от евентуалното изселване на палестинци от земя, за която претендират израелски заселници.

Междувременно Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани в сряда за неотложно прекъсване на боевете в Йемен, като акцентира, че единствено трайно помирение и политическо урегулиране могат да сложат завършек на шестгодишния спор в най-бедната арабска страна и на най-тежката филантропична рецесия в света, заяви Асошиейтед прес.

В апела си за преустановяване на насилието Съветът за сигурност сложи специфичен акцент върху военната ескалация от страна на подкрепяните от Иран бунтовници-хуси в богатата на нефт централна провинция Мариб - последната цитадела на интернационално приетото държавно управление на Йемен в северната половина на страната. Офанзивата на хусите слага в заплаха към 1 милион цивилни, които са потърсили леговище там от 2015 година, с цел да избягат от боевете в други елементи на страната.

Изявлението на Съвета за сигурност е признато след отчет на специфичния делегат на Организация на обединените нации за Йемен Мартин Грифитс, който акцентира, че продължаващата над една година атака на хусите " е предизвикала зашеметяваща загуба на животи, в това число на деца, които са хвърлени безмилостно в багра ".

През 2014 година хусите превзеха столицата Сана и по-голямата част от Северен Йемен, а държавното управление на президента Абд Рабу Мансур Хади избяга в заточение. Следващата година коалиция, водена от Саудитска Арабия и подкрепена от Съединени американски щати, се намеси против хусите в опит да възвърне Хади на власт.

Грифитс предизвести, че офанзивата в Мариб може да трансферира спора в други елементи на страната, в това число тези, които до момента са били пощадени и са останали надалеч от театъра на бойните дейности.

Пратеникът на Организация на обединените нации сподели, че офанзивата може да накара някои да мислят, че могат да завоюват спора с военни средства, само че военното завладяване единствено ще подхрани нови цикли на принуждение и неустойчивост.

Досегашният заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Марк Лоукок сподели, че към 25 хиляди души са избягали от боевете в Мариб, някои от тях за втори и трети път. Хуманитарните организации се притесняват, че до 385 хиляди души могат да бъдат прогонени през идващите месеци.

От март 2020 година насам Грифитс се пробва да убеди хусите и държавното управление да сключат помирение, да отворят летището в Сана и пристанището Ходейда и да обезпечат гладко прекосяване на гориво и на артикули, както и да възобновят политическия развой. Той съобщи, че съглашението е допустимо и разликите на страните в спора не са непреодолими. Съветът за сигурност поддържа отчета на Грифитс и изрази очакване хусите да се срещнат с него скоро.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

От своя страна израелският кабинет по сигурността възнамерява да ускори военните си интервенции против ръководената от Хамас линия Газа, съобщи ДПА, като се базира на израелски медии.

Армията ще вземе на прицел " знаци на ръководството на Хамас " в територията, заяви Канал 12.

В информацията се споделя, че кабинетът по сигурността към този момент е обявил иден удар против министерството на финансите в центъра на град Газа, с цел да затрудни способността на Хамас да упражнява финансов надзор.

Твърди се, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху се е изказал против преустановяване на огъня на този стадий.

Досега цели на израелските удари бяха най-вече съоръжения за произвеждане на ракети, хранилища, подготвителни центрове, както и военни постове и високопоставени военни командири на Хамас.

А радикалната палестинска формация Хамас изстреля нови ракети към Тел Авив и Ерусалим рано сутринта в четвъртък, заяви Ройтерс. Засега няма информации за жертви от новите набези.

Сирените за въздушна паника прозвучаха чак в град Нахалал, на 100 километра от Газа, и накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата.

Трите най-големи американски самолетни компании, Американ еърлайнс, Юнайтед еърлайнс и Делта еър лайнс анулираха полетите си до Израел поради интензифицирането на спора сред Израел и палестинците, заяви Асошиейтед прес.

Юнайтед еърлайнс анулира полетите си от Чикаго, Нюарк и Сан Франциско до събота. Говорителка на компанията заяви, че Юнайтед ще разреши на клиентите си, резервирали полети до Тел Авив до 25 май, да трансформират датите си без оскъпяване.

Американ еърлайнс анулира ежедневните си полети от Ню Йорк до Тел Авив в сряда и четвъртък и предложи на пасажерите си промяна с по-късни дати. Делта анулира полетите си от Ню Йорк в четвъртък.

Представители на самолетните компании обявиха, че наблюдават обстановката, с цел да решат по кое време ще стане допустимо да възобновят полетите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР