Работодателите се задължават да направят или наемат звено за регистриране

...
Работодателите се задължават да направят или наемат звено за регистриране
Коментари Харесай

Нов антикорупционен закон вдига административната тежест за бизнеса

Работодателите се задължават да създадат или наемат звено за вписване и инспекция на сигнали за нарушавания

Работодателите в частния бизнес с повече от 50 чиновници ще бъдат задължени да основат обособено звено в структурата си или да дефинират човек, който да приема и записва сигнали за нарушавания. Същото предписание ще важи и за всички работодатели в обществения бранш като се изключи общините с по-малко от 10 000 поданици. Това планува, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, който е оповестен за публично разискване, написа вестник.

Промяната в законодателството е нужна, с цел да бъде транспонирана европейската инструкция от 23 октомври 2019, която урежда изискванията, редът и ограниченията за отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали. "Чрез подаването на сигнали за нарушавания тези лица играят основна роля за разкриването и предотвратяването им. Въпреки това неведнъж те се въздържат да подадат сигнал заради боязън от ответни дейности. В този подтекст смисъла на даването на ефикасна отбрана се признава все по-често както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и на интернационалното ниво ", написа в претекстовете към законопроекта.

Вътрешното звено, което работодателите ще бъдат длъжни да основат, би трябвало дава опция за предпазване на записана на дълготраен притежател информация за осъществяване на инспекция по сигнала за нарушавания. Те ще могат да се подават документално или устно и да бъдат анонимни. Освен това задължените субекти по новия закон са длъжни да дават ясна и елементарно налична информация по отношение на опциите и реда за подаване на сигнали. Тези дейностни по приемане и вписване на сигнали ще могат да бъдат изпълнявани както от чиновник на същия шеф, по този начин и от друга компания, която е наета за задачата.

Проверката по сигнала би трябвало да бъде осъществена в 3-месечен период. Прекратяването ѝ става с документално мнение, за което се уведомява сигнализиращото лице и засегнатият човек против който е инспекцията. В случаите, когато сигналът е подаден против работодателя, админът изпраща в 7-дневен период мнението до Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Забранява се всяка форма на ответни дейности за възмездие по отношение на лицата, които подават сигнали за нарушавания. Те не могат да бъдат краткотрайно отстранявани, уволнявани или да им се приключва на правното отношение, по което поставят наемен труд. Не могат да бъдат понижавани в служба или да им се забавя на покачването, да се променя мястото или характера на работата им, продължителността на работното време и размерът на трудовото заплащане.

Лице, което не извърши отговорностите по новия закон да сътвори вътрешен ред по банкет на сигнали за нарушавания, ще се санкционира с санкция в размер от 1 000 до 5 000 лв.. Ако става дума за юридическо лице или едноличен търговец, се постанова имуществена глоба в размер от 5000 до 20 000 лв.. За наново нарушаване наказването е санкция от 5000 до 10 000 лева или имуществена глоба в размер от 10 000 до 30 000 лева

Глоба в размер от 400 до 4 000 лв. ще има и за хората, които препятстват подаването на сигнал или съзнателно забавят тяхната инспекция. Лицата, които подхващат деяние за възмездие против подателя на сигнала или инициира произвеждане единствено с желание да се повреди другата страна, ще бъдат наказвани е с санкция в размер от 2 000 до 8 000 лв.

Освен това със законопроектът се предлага Антикорупционната комисия да работи като централен орган за външно подаване на сигнали. Предвижда се КПКОНПИ да построи външен канал за подаване на сигнали посредством установяване на чиновници, които да правят инспекция по тях и да оферират предприемане на съответни ограничения за прекратяване на нарушаването в случите, когато е установено такова, или сезиране на различен орган, при нужда от предприемане на дейности от негова подготвеност. Предвиден е и надзор на решенията на Комисията по направените инспекции, като същите подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесулания кодекс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР