Работници свалиха сърп и чук от гигантска скулптурна фигура, която

...
Работници свалиха сърп и чук от гигантска скулптурна фигура, която
Коментари Харесай

Украйна премахва сърпа и чука от гигантска статуя в Киев

Работници смъкнаха сърп и чук от гигантска скулптурна фигура, която бди над украинската столица, като част от акцията за унищожаване на руски знаци, която се разрасна след нахлуването на Русия в Украйна предходната година, заяви " Укринформ ".


62-метровата стоманена фигура на жена, която държи щит с меч, сърп и чук, е открита през 1981 година като мемориал на руската победа във Втората международна война.

Издигната на върха на постройката на военния музей, тя е известна на украински език като Баткившчина Мати, безусловно " Майка на Отечеството ".

Министерството на културата на Украйна поддържа проект за слагане на нов щит на фигурата с тризъбеца на страната.

От предишния месец насам служащи в люлка, окачена на релса на върха на щита, последователно премахваха детайли от руската емблема и ги спускаха по въжета.

Целият щит ще бъде сменен с нов, носещ тризъбеца.

Статуята е част от Националния музей на историята на Украйна за Втората международна война.


Директорът на музея Юрий Савчук прикани статуята да бъде преименувана на " Майка Украйна ".

Проектът за замяна на щита ще коства 28 млн. гривни (около 619 млн. евро), макар че украински публични лица акцентират, че той ще бъде заплатен от корпоративни дарения, а не от държавни средства.

Министърът на културата, който поддържа плана, подаде оставка предишния месец на фона на публични рецензии по отношение на разноските за планове в областта на културата по време на война.

Проучване, поръчано от ведомството предходната година, сподели, че 85 % от украинците поддържат премахването на сърпа и чука.

След нахлуването на Русия, Украйна форсира процеса на унищожаване на препратките към руската история и съветската просвета от географските наименования, а това лято влезе в действие закон за декомунизацията.

Подобни големи скулптурни фигури има и на военните мемориали от руската ера в други градове, в това число Волгоград в Русия и Брест в Беларус. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР