Vivacom прави следващата огромна крачка в развитието на телекомуникационния сектор,

...
Vivacom прави следващата огромна крачка в развитието на телекомуникационния сектор,
Коментари Харесай

Първи в България: Vivacom тества най-новата мобилна технология 5.5G

Vivacom прави идната голяма крачка в развиването на телекомуникационния бранш, като първи в България и един от първите оператори в света започва проби на най-новата мобилна технология 5.5G. Технологията е идващият значим стадий в ерата на 5G и се базира на последния стандарт за мобилни мрежи 5G Advanced (Release 18), който бе финализиран единствено преди месец. Тази стъпка слага Vivacom измежду водещите оператори в света, които надграждат непрестанно опциите на мобилните си мрежи посредством нови функционалности в интерес на бизнеса и крайните консуматори.

Ние сме първият оператор в България и един от първите в света, които тестват 5.5G технологията, което затвърждава ролята ни на иноватор в телеком бранша. Резултатите, които реализираме от 5.5G тестванията в лабораторни условия на този стадий, са впечатляващи - междинни скорости на download от над 10 Gbps и скорости на upload над 1 Gbps “, разяснява Николай Андреев, основен изпълнителен шеф на Vivacom.

Допълни, че това удостоверява увеличението на потенциала на мрежата 10 пъти, спрямо първичния 5G стандарт. Така ще бъде допустимо да се усилят до 10 пъти скоростта на предаване на данни и броя на обвързваните в мрежата устройства. В свят на непрестанен растеж на потреблението на мобилни данни, новата технология ще даде опция за развиване на услуги от последващо потомство и ще подкрепи еволюцията на мобилните мрежи към ерата 6G, която се чака да стартира през 2030 година

Основните преимущества, които се чакат от 5.5G технологията за бизнеса и крайните консуматори, са доста по-висока продуктивност, доста по-висока успеваемост и още по-ниско времезакъснение. Ролята на изкуствения разсъдък ще бъде доста по-голяма и се чака той да стане неразделна част от всяко мрежово решение, осигурявайки още по-добра оптимизация на изразходваната сила и продуктивността на мрежата. Увеличеният потенциал ще улесни високоскоростната широколентовa съгласуваност, нужна за услуги от последващо потомство, като 3D приложения, мобилни облачни услуги, приложения за игри и обществени мрежи, добавена и виртуална действителност (AR/VR), самостоятелни транспортни средства и умни градове, които изискват голям потенциал и по-висока скорост на предаване на данни.

В случай че последващите проби, които сме възнамерявали в действителна среда, бъдат сполучливи, ще стартираме ъпгрейд към 5.5G на първите базови станции в България. Това ще сътвори предпоставки за въвеждане на тази нова технология в интерес на българските консуматори, преди тя да стане налична за доста други развити пазари по света “, добави Николай Гаврилов, основен механически шеф на Vivacom.

Сред другите изгоди от внедряването на 5.5G стандарта ще бъдат и разширените благоприятни условия на RedCap (Reduced Capability) и Passive IoT (Internet of Things), които са основни за развиването на индустриалните приложения.

RedCap: Чрез тази технология се реализира доста по-ниска себестойност на устройствата и по-ниска консумация на сила, без да се компрометира продуктивността. RedCap устройствата се отличават с усъвършенствана съгласуваност и могат да работят в среди с висока централизация на устройства, като да вземем за пример индустриални зони и умни градове. Това улеснява потреблението на по-опростени и енергоефективни терминали за индустриални приложения изискващи по-високи скорости, осигурявайки ниско времезакъснение и непрестанно покритие. Основни приложения на технологията се чакат при смарт устройства, индустриални безжични датчици, видеонаблюдение и интелигентни мрежи.

Passive IoT: Технологията разрешава наблюдаване и локализиране на устройства, които нямат потребност от външно зареждане или батерия и са с по-ниска себестойност от предходните IoT технологии. Това е уместно за всеобщо потребление в логистични вериги и индустриални линии, където се изисква висока надеждност и успеваемост.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР