Работници от пътно-строителните фирми излизат на втори национален протест. Те

...
Работници от пътно-строителните фирми излизат на втори национален протест. Те
Коментари Харесай

Пътните строители излизат на втори национален протест

Работници от пътно-строителните компании излизат на втори народен митинг. Те ще блокират пътни сектори в 27 точки в София и страната в 11 часа, оповестиха от Браншовата камара " Пътища ". Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел " Коматево " в Пловдив, входът към Пазарджик от автомагистрала " Тракия ", Айтоският и Ришкият проход и др. 

Пътните компании упорстват да им бъдат изплатени дължимите от страната над 1,1 милиарда лева за извършани от тях действия. Дължимите суми са за интервала до 31 декември предходната година, като главната част от тях са от предходната пролет, когато Пътната организация спря да разпорежда действия. Причината за митинга беше отводът на Народното събрание да гласоподава препоръчаното от районното министерство и импортирано от депутати решение, което да даде опция да стартира решаването на проблемите в бранша. 

Вчера районният министър Гроздан Караджов заяви, че на съдружния съвет в понеделник е реализирано единодушие да се употребяват и двете решения, които са импортирани в Народното събрание, като се стъпи върху първичната концепция, от която се е тръгнало - да стартират ремонтите по пътните сектори незабавно, и да се продължи завършването на започнатите 278 обекта. За да се понижи общественото напрежение, ще се разплатят половината от сумите, дължими на пътностроителните компании от страната, както и напълно парите за маркировка и мантинелите.

Първите 50% от дължимите суми ще има подготвеност в период от две седмици след решението на Народно събрание да се сътвори организация по изплащането, обясни Караджов, който се надява да бъде спазен срокът 7 май, в който междуведомствената работна група ще завърши работа по документите за осъществените действия.

Останалите 50% ще минат през междуведомствената работна група за проверка на възлаганията и на осъществяването на договорите, по-късно през решение на Народното събрание, изясни Караджов. Проверката на изпълнените действия ще мине през районната комисия, която по думите му е в забележителна степен способена да я извърши. 

Това решение ще бъде импортирано в районната комисия и ще бъде завършено като редакция на импортираното от ръководителя на комисията Настимир Ананиев и група народни представители проекторешение, заяви още Гроздан Караджов. 

Междувременно, през днешния ден Народното събрание ще прегледа планове на решения за предприемане на дейности от Агенция „ Пътна инфраструктура “ за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. Внесени са два плана на решение: единият - с вносители Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ", и група народни представители, вторият - с вносители Настимир Ананиев и група народни представители от " Продължаваме Промяната ". Очаква се след приемането на въпросното решение от Народното събрание, пътните компании да получат първата половината от средствата за ремонт и поддръжка на пътищата, останалите след засилени ограничения по надзор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР