Работници монтираха в Ерусалим първите табели, указващи посоката към посолството

...
Работници монтираха в Ерусалим първите табели, указващи посоката към посолството
Коментари Харесай

В Ерусалим бяха монтирани първите указателни табели за посолството на САЩ

Работници инсталираха в Ерусалим първите табели, указващи посоката към посолството на Съединени американски щати, което ще отвори на 14 май, съобщи Франс прес.

Работниците инсталираха по близките улици табели с надпис " Посолството на Съединени американски щати " на иврит, арабски и британски.

Скъсвайки с десетилетия американска дипломация и интернационален консенсус, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи на 6 декември, че признава Ерусалим за столица на Израел и че ще реалокира там американското посолство, което сега е в Тел Авив.

Посолството ще бъде намерено на гала идната седмица, когато се означават 70 години от основаването на страната Израел. На първо време то ще се обитава в комплекса на консулството на Съединени американски щати в Ерусалим до момента в който бъде издигната постройка за него.

" Това към този момент не е фантазия, а реалност ", сподели кметът на Ерусалим Нир Баркат и благодари на Тръмп за историческото му решение. " Ерусалим е безконечната столица на еврейския народ и светът стартира да признава тази реалност ", сподели той.

Израел счита решението на Тръмп за закъсняло самопризнание на историческата реалност. Според палестинското управление това е кулминационна точка на произраелското користолюбие на администрацията на Тръмп.

Високопоставеният палестински представител Саеб Еракат прикани дипломатическия корпус, гражданското общество и религиозните управляващи да бойкотират откриването на посолството.

Който участва на това разкриване, " изпраща злокобното обръщение, че предизвиква явното нарушение на интернационалното право и на неотменните права на палестинския народ ", съобщи той.

През 1967 година Израел завладя Източен Ерусалим, който бе палестинската част на града, и го анексира. Той счита целия Ерусалим за своя неделима столица.

Международната общественост счита, че това анексиране е нелегално, а Източен Ерусалим е окупирана територия. Откакто е основан Израел, то не признава Ерусалим за негова столица и счита, че окончателният статут на града би трябвало да бъде избран посредством договаряния. Всички задгранични посолства са в Тел Авив.

В края на декември 128 от 193-те страни в Общото заседание на Организация на обединените нации, в това число съдружници на Съединени американски щати като Франция и Англия, одобриха резолюция, осъждаща американското решение. Само седем дребни малки страни, измежду които Гватемала, поддържаха Вашингтон.

Президентът на Гватемала Джими Моралес ще посети Ерусалим на 16 май за прехвърлянето на посолството на неговата страна в този град.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР