Работникът не може да изгуби автоматично придобитото от него право

...
Работникът не може да изгуби автоматично придобитото от него право
Коментари Харесай

Решено: Отпускът не може да се губи

Работникът не може да изгуби автоматизирано добитото от него право на заплатен годишен отпуск, даже в случай че не е изискал да го употребява, реши Съдът на Европейския съюз във връзка две немски каузи, от което ще произтече същото предписание и за останалите 27 страни в Европейски Съюз, в това число и за България, написа "Сега ".
Ако обаче работодателят потвърди, че служащият умишлено и като е бил изцяло наясно с възможните последствия от това, не е взел платения си годишен отпуск, откакто му е била обезпечена опцията фактически да упражни това си право, може да не получи финансово обезщетение при положение на преустановяване на трудовото правно отношение.
С изменение на българския Кодекс на труда през 2011 година бе прибавен член 176а, озаглавен "Погасяване на правото на прилагане ". Той гласи: "Когато платеният годишен отпуск или част от него не е употребен до приключване на две години от края на годината, за която се поставя, без значение от аргументите за това, правото на използването му се погасява по отминалост ". През 2015 година бе добавена втора алинея, съгласно която "когато платеният годишен отпуск е отсрочен при изискванията и по реда на член 176, алинея 1 (работодателят да откаже по индустриални аргументи позволение за отпуск), правото на служащия или служителя на използването му се погасява по отминалост след приключване на две години от края на годината, в която е отпаднала повода за неползването му ".
Германските проблеми са следните, прегледани от магистратите на 28-те: Себастиан Кройцигер минава предварителен стаж към провинция Берлин (Германия) за упражняването на юридическа специалност. През последните месеци на стажа той не употребява заплатен годишен отпуск. След като стажът завършва, господин Кройцигер желае финансово обезщетение за дните необработен заплатен годишен отпуск, само че провинцията му отхвърля. Тогава той апелира отхвърли пред немските административни съдилища.
Вторият случай е с Тецуи Шимицу, който е чиновник на "Макс Планк гезелшафт ". Около два месеца преди преустановяване на трудовото правно отношение работодателят приканва господин Шимицу да вземе оставащия му отпуск (без обаче да го задължава да вземе отпуска на избрани дати). Служителят употребява единствено два дни отпуск и желае да му се заплати обезщетение за неизползваните дни, само че "Макс Планк гезелшафт " отхвърля. Тогава той се обръща към немските съдилища по трудови каузи. Висшият административен съд на Берлин/Бранденбург и немският Федерален съд по трудови каузи желаеха преюдициални процедури да открият дали правото на Европейски Съюз позволява национална правна уредба, която планува загубата на неизползвания заплатен годишен отпуск и загубата на финансовото обезщетение за този отпуск, когато служащият не е подал съответната молба преди преустановяване на трудовото правно отношение.
С вчерашните си решения Съдът на Европейски Съюз приема, че правото на Съюза не позволява служащият да загуби автоматизирано дните заплатен годишен отпуск, на които има право, както и надлежно правото си на финансово обезщетение за неизползвания отпуск, даже да не е изискал да употребява подобен отпуск преди преустановяване на трудовото правно отношение.
Тези права могат да се погасят единствено в случай че работодателят фактически е обезпечил на служащия опцията, да вземем за пример посредством даване на съответна информация, да употребява навреме въпросните дни отпуск, което работодателят би трябвало да потвърди.
Всъщност служащият би трябвало да се счита за по-слабата страна в трудовото правно отношение, се споделя в известието на съда в Люксембург. Поради това той може да не е податлив да предяви категорично правата си по отношение на своя шеф, защото, в случай че го направи, работодателят може да вземе ограничения, които да се отразят неподходящо върху служащия като страна по трудовото правно отношение. Въвеждането на интервали за възможно прекачване на необработен отпуск, както е в България, "не е съвместимо с задачите, които въвеждането на правото на заплатен годишен отпуск преследва ". Тези цели са свързани по-специално с нуждата да се подсигурява, че служащите фактически употребяват отмора, с цел да се обезпечи ефикасна отбрана на тяхната сигурност и здраве.
Съдът на Европейски Съюз прецизира още, че изложените правила са годни без значение дали работодателят е от обществения бранш (какъвто е провинция Берлин), или е от частния бранш (какъвто е "Макс Планк гезелшафт ").
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР