Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има

...
Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда

Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за интервал от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Това реши дефинитивно Народното събрание с промени в Кодекса на труда. Депутатите спориха по отхвърленото в последна сметка предложение на левицата осиновителите на дете над 5-годишна възраст също да могат да употребяват отпуск в интервала до приключване на една година от осиновяването в размер на 90 дни. Мотивът е детето да има време за акомодация.

Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През... към профила, ръководител на обществената комисия, уточни, че общият брой за предходната година на осиновените деца е 578, по възрастови групи - от 0 до 3 години - 473, от 3 до 5 години - 55, сред 5 и 10 години са 45 деца, а над 10 години над 5 деца. Мотивацията за осиновяване е осъзната, планувана и надалеч не е обвързвана с използването на отпуск, изясни той. По думите му, в случай че бъде признат отпуск от 90 дни, биологичните родители няма да могат да употребяват спомагателните дни за разлика от фамилиите, осиновили дете от приемни фамилии. Така една група обезпечени ще се опълчи на други обезпечени, разяснява Адемов.

Зам.-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова обясни, че възрастовата граница е неслучайно определена, тъй като до 5 години детето наложително би трябвало да върви на детска градина, това е нежна възраст и родителите или осиновителите би трябвало да са покрай него. В същото време се изравняват правата на родители и на осиновители във връзка с платения отпуск за развъждане на дете.

Парламентът гласоподава също със единодушието на майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето, бащата да може да употребява вместо нея отпуск. Когато той е незнаен, отпускът може да се употребява от един от родителите на майката. Когато бащата е умрял, отпускът може да се употребява от един от родителите на майката или на бащата.

Промените влизат в действие от 1 юли 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР