Работната група към Министерството на правосъдието за изготвяне на предложение

...
Работната група към Министерството на правосъдието за изготвяне на предложение
Коментари Харесай

Работната група в Скопие прие единодушно промените в конституцията

Работната група към Министерството на правораздаването за правене на предложение за промени в конституцията на Република Северна Македония единомислещо е приела текстовете, които държавното управление да предложи в Народното събрание на страната. Освен българите, в преамбюла на главния закон на страната се предлага като елементи от нации, след към този момент изброените общности, да бъдат вписани и хървати, черногорци, словенци, евреи и египтяни, заяви след съвещанието на работната група ръководителят й Маргарита Цаца-Николовска, оповестяват БНР и Българска телеграфна агенция.

Втората част на измененията е в частта на конституцията, която се отнася до диаспората, където също се предлага да бъдат добавени изброените в преамбюла елементи от нации, смяна се предлага да бъде направена и в Комитета за междуобщностни връзки, където броят на членовете се усилва на 43 членове на комитета, като се резервира паритета сред общностите. За тези общности, които нямат депутати, омбудсманът на страната предлага членовете в този орган след извършени съвещания, посочи Николовска.

Според Николовска съвещанието, траяло над 7 часа, е било сполучливо, полемиката - плодотворна и с причини, а предлагането е било признато единомислещо. Подготвена е била и къса обосновка за нуждата от промени в конституцията на страната според подписаните интернационалните документи. Следващите стъпки са: държавното управление би трябвало да презентира пред Народното събрание предложенията, а законодателният орган да вземе решение на първо време дали да гласоподава за отваряне на конституцията, след което да ги разиска и още веднъж да гласоподава дали да ги одобри, като условието е това да стане с болшинство от две трети. Успешна работа на Народното събрание, пожела Николовска, „ да одобри тези оферти, с цел да може страната да върви към общата стратегическа цел, участие в Европейски Съюз ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР