Работна среща между академичната общност на Медицински университет Пловдив в

...
Работна среща между академичната общност на Медицински университет Пловдив в
Коментари Харесай

МУ Пловдив и общинската дирекция „Здравеопазване“ подписват меморандум за сътрудничество

Работна среща сред академичната общественост на Медицински университет Пловдив в лицето на ректора проф. доктор Мариана Мурджева и заместник-ректорите проф. Анастас Баталов и проф. Благой Маринов, шефът „ Здравеопазване “ към Община Пловдив доктор Калин Калинов, членове на здравната комисия към Общински съвет-Пловдив и шефове на общински лечебни заведения начерта главните насоки за работа в кратковременен и средносрочен проект за справяне с предстоящата рецесия в болничната и доболнична помощ.

Доктор Калинов срещна присъстващите с текста на взаимно направен меморандум за съдействие, който следва да бъде подписан сред Дирекция Здравеопазване на Община Пловдив и Медицинския университет. Това ще даде опция на специализанти от общинските лечебни заведения да покачат квалификацията си в научните центрове на университета, а в това време студенти от МУ Пловдив ще могат да специализират в пловдивските общински лечебни заведения.

„ Така ще се работи и за превъзмогване на кадровия недостиг в общинските лечебни заведение, което е един от сериозните проблеми за нас. Община Пловдив ще предложи на принципала Общински съвет да гласоподава отпущането на 45 хиляди лв. от средствата, получени от активността на тези заведения, които са търговски сдружения, да бъдат ориентирани за погашение на стипендии на студенти, след което те да стартират работа в нашите лечебни заведения “, разяснява лекар Калинов.

Участниците в срещата обрисуваха трите най-големи казуса, пред които е изправено общинското опазване на здравето – възстановяване на енергийната успеваемост на сградния фонд, неналичието на задоволително фрагменти и галопиращите цени на медикаменти и консумативи, които са изпреварили индексирането на клиничните пътеки - главен източник на финансиране за лечебните заведения.

Голямата част от лечебните заведения и ДКЦ-та към този момент са почнали работа във връзка с възстановяване на енергийната успеваемост на сградния си фонд. Започнала е паспортизация на постройките и проучване за енергийна успеваемост, само че сериозен проблем при осъществяване на това желание са изчезнали архитектурни проекти на постройките.

„ Фактът, че близо 20 години е нямало такова звено в Община Пловдив, което да е ангажирано със опазването на здравето, дава своя отрицателен резултат, тъй като тези бумаги щяха да бъдат съхранени или още веднъж извадени, а не занапред да започваме изначало “, разяснява шефът на Общинското опазване на здравето.

Той прикани сътрудниците към засилена взаимопомощ, тъй като единствено по този начин общинските лечебни заведения могат да бъдат конкурентни на частните като съоръжение и съществуване на експерти.

„ На последваща среща ще създадем изчерпателен разбор и ще обсъдим опциите за преструктуриране на общинското опазване на здравето. Не е изключено да се стигне и до обединение на лечебни заведения, само че това изрично би трябвало да стане въз основата на равнопоставеност, а не да сплотяваме едно добре работещо с губещо заведение “, сподели в умозаключение лекар Калинов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР