Работна група ще търси най-добрите решения за взаимодействие между търговските

...
Работна група ще търси най-добрите решения за взаимодействие между търговските
Коментари Харесай

И тази власт се зае да търси рафтове за родното в търговските вериги

Работна група ще търси най-хубавите решения за взаимоотношение сред комерсиалните вериги и производителите. Това съобщи земеделският министър Иван Иванов по време на среща с браншовите организации- растениевъдство, отглеждане на животни, храни и комерсиалните вериги. Той изясни, че главен фокус в активността на групата ще са обзор на нормативната уредба и оферти за промени.

В групата ще търсят най-хубавите решения за взаимоотношение сред комерсиалните вериги и производителите . Това е национално виновното държание .
 БАБХ потегля на инспекции за български артикули
БАБХ потегля на инспекции за български артикули

Новият закон за храните давал сигурност и за продажбите онлайн

Ще бъдат поканени за присъединяване представители на бизнеса от разнообразни браншове, огромните хранителни вериги, Министерство на стопанската система и промишлеността, Комисия за защита на конкуренцията и други държавни институции . Тя ще се управлява от заместник-министърa на земеделието Момчил Неков, съобщи Иванов.

Аграрният министър уточни, че чака до няколко седмици да имаме съответни хрумвания за законодателни промени в отбрана на ползите както на производителите, по този начин и на комерсиалните вериги. Той разяснява, че най-важно е да се намерят най-хубавите работещи решения. По думите му обикновено и оправдано е страната да спомогне за намиране на салдото .
 50% от фермите банкрутират, животновъди желаят оставки в Министерство на земеделието и храните
50% от фермите банкрутират, животновъди желаят оставки в Министерство на земеделието и храните

Ситуацията в бранш " Животновъдство " не е сериозна, а пагубна

" Държавата ще извършва своята регулаторна роля, спазвайки българското и европейското законодателство ", акцентира министърът.

По думите му е значимо да създадем непоклатимост и да защитим българските консуматори . Цените на главните артикули са нарастнали, което се отразява и на покупателната дарба на хората . През втората половина от годината ще бъдат отпуснати обилни средства за подкрепяне на фермерите, надяваме се, че това ще е в поддръжка на производителите и тяхната стока ще доближава по-лесно до потребителите , посочи агроминистърът.

Зам.-министър Момчил Неков съобщи, че земеделското м инистерство дава отговор за качеството на храните и управлява цялата верига . Според него е нужно да се усилят родните артикули на щандовете на веригите, което да става посредством пазарни механизми . Важна цел е да възстановим българския усет и да го върнем на масата на потребителите, сподели Неков.

Той напомни, че в новата Обща селскостопанска политика държавното съфинансиране ще е 60%, като ще следим средствата да стигнат по най-правилният метод до фермерите .

В рамките на полемиката представителите на сектора сложиха въпроса за понижаване на Данък добавена стойност на храните, което съгласно тях е нужна мярка в този миг .

Земеделският министър съобщи, че той и министерството поддържат концепцията. Становището им ще важи за всички артикули, а освен за избрани артикули. Той осведоми, че по тази причина ще се упорства и при подготовката на актуализацията на бюджета, което се чака да стане през месец май и добави, че по информация на Министерство на финансите към този момент се вършат разбори в тази посока.

Тема на полемиката бяха и доставките на газ . Представителите на бизнеса показаха, че за тях е доста значимо да имат сигурност и прогнозируемост и молиха Министерството на земеделието да пази техния интерес в тази поска . Министърът осведоми, че доставките на газ ще бъдат ритмични и страната взема всички нужни ограничения, с цел да подсигурява това.

Представителите на бизнеса сложиха някои въпроси по отношение на комерсиалните взаимоотношения сред производителите и веригите. Част от тематиките, на които съгласно тях би трябвало да се обърне внимание са надценката на стоките, поощряване на достъпа на дребните фермерите до веригите и подписване на контракти за осъществяване на продукция, което ще насърчи производството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР