Работна група от висшия съдебен съвет ще се срещне с

...
Работна група от висшия съдебен съвет ще се срещне с
Коментари Харесай

ВСС се среща с адвокатурата по проблемите на медиацията

Работна група от висшия правосъден съвет ще се срещне с представители на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), с цел да обсъдят Закона за медиацията, оповестен от Министерството на правораздаването за публично разискване

Това става по проект на Висш съдебен съвет за наложителна правосъдна медиация, на който се възлажат огромни очаквания - вкрючително като част от Плана за възобновяване и резистентност.

По време на срещата ще бъдат разисквани основни въпроси по оферти законопроект, с цел да се реализира съгласуваност и взаимопомощ сред Висш съдебен съвет и ВАдвС. Мнението на адвокатурата по законопроекта е от извънредно значение за подхванатата промяна в региона на наложителната правосъдна медиация, пишат от съвета.

Досега от адвокатурата не са изразили мнение по законопроекта.

Готвените промени плануват в окръжните и районните съдилища да работят общо 141 медиационни центрове, като все още действат едвам 13 в регионални градове.

Ако страните реализиран съглашение, на ищеца ще се връща половината платена държавна такса. Предлага се следната редакция на член 78, алинея 9 Граждански процесуален кодекс:

„ При привършване на делото със спогодба или при прекратяването му заради отдръпване или отвод от желае вследствие на реализирано сред страните споразумение половината от импортираната държавна такса се връща на ищеца. Разноските по производството и по спогодбата остават върху страните, както са ги създали, в случай че не е уговорено друго “.

Т.е. значимото е десезирането на съда поради реализирано съглашение, без значение дали то е подписано в процедурата по медиация.

В плана се планува, че по 7 типа каузи съдът също може, само че не е длъжен да задължи страните да вземат участие в медиация. Те са за:

- парично или непарично взимане, произлизащо от контракт, едностранна договорка, непозволено увреждане, безпричинно обогатяване или водене на непозната работа без пълномощие;

- битие, преустановяване, заличаване или повреждане на контракт или на едностранна договорка, или за подписване на финален договор;

- благосъстоятелност и други вещни права върху парцел или за нарушено владение;

- издръжка;

- хонорари или компенсации, произлизащи от трудови правни отношения, както и за признание на уволнението за нелегално и неговата анулация и за възобновяване на предходната работа;

- отбрана на членствени права в комерсиално сдружение (чл. 71 ТЗ) или за анулация на решение на общото заседание на сдружението (чл. 74 ТЗ), както и искове по член 58, алинея 1 от Закона за кооперациите и по член 25, алинея 4 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел;

- отбрана на права на интелектуална благосъстоятелност по Закона за авторското право и сродните му права, Закона за патентите и регистрацията на потребните модели, Закона за марките и географските означения, Закона за промишления дизайн, Закона за топологията на интегралните схеми и Закона за протекция на новите сортове растения и породи животни.

Ето и днешното известие на пресцентъра на Висш съдебен съвет:

ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА Пожарна охрана РЕФОРМАТА В СЪДЕБНАТА МЕДИАЦИЯ

Продължава работата на Висшия правосъден съвет (ВСС) по реализацията на промяната в правосъдната медиация. Това е допустимо с помощта на предстоящата през идната седмица среща сред представители на Висш съдебен съвет и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). По-конкретно ще се разисква Законът за изменение и допълнение на Закона за медиацията, оповестен от Министерството на правораздаването за публично разискване. Работната група по плана на Висш съдебен съвет за наложителна правосъдна медиация и представители на ВАдвС ще дискутират плана на ЗИД на Закона за медиацията.

Институционалната намира се провежда по покана на госпожа Даниела Марчева – член на Висш съдебен съвет и началник на план „ Въвеждане на начини за различно разрешаване на разногласия (АРС) в правосъдната система в България – пилотно въвеждане на наложителна правосъдна медиация; доизграждане на мрежата от правосъдни центрове във всички окръжни региони на страната; създаване на тактика за пълноценно потребление на други различни начини за разрешаване на разногласия “. По време на срещата ще бъдат разисквани основни въпроси по оферти законопроект, с цел да се реализира съгласуваност и взаимопомощ сред Висш съдебен съвет и ВАдвС. Мнението на адвокатурата по законопроекта е от извънредно значение за подхванатата промяна в региона на наложителната правосъдна медиация. В рамките на периода за публични съвещания, който изтече на 13 октомври 2022 година, не е изразено публично мнение от страна на ВАдвС.

В работната група по плана на Висш съдебен съвет вземат участие съдии, юристи, посредници, представители на научната общественост и членове на Висшия адвокатски съвет. Ключова цел по него е въвеждането на наложителна правосъдна медиация в производствата по цивилен и търговски каузи като средство за поощряване на потреблението на различни начини за разрешаване на разногласия, понижаване натовареността на съдилищата и повишение на успеваемостта в областта на гражданското и комерсиалното правосъдие. Проектът се осъществя по Плана за възобновяване и резистентност, финансиран от Европейския съюз – NextGenerationEU.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР