Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до

...
Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до
Коментари Харесай

Росен Желязков: За 3 часа ще стигаме от София до морето с влак


Работим съществено във връзка с всички фактори, които водят до източването на БДЖ. Въвеждат се нови системи за надзор и наблюдаване. В тестови интервал е новата билетоиздаваща система, т.е. оттук насетне ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще понижи опцията да се купуват транспортни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме. Това сподели министърът на превоза Росен Желязков в ефира на „ Здравей, България”.

Министърът удостовери, че до 2023 година ще бъде построена линията София-Бургас. До края на годината ще стартира и процедурата за нови мотрисни влакове. С инфраструктурните промени в БДЖ освен ще се пътува за 3 часа, а ще се пътува доста по-комфортно, по-чисто и по-достъпно. НКЖИ извършва всички планове, които са съответстващи към трасето София-Бургас. Те са на разнообразни лотове – София-Елин Пелин, Елин Пелин-Костенец, Костенец-Септември, Пловдив- Бургас и така нататък, изясни министърът.

Според Желязков те са на друга фаза на осъществяване. Има построени сектори, има и такива, които още са в развой на създаване с висока степен на осъществимост и има и такива, които поради обжалвания в съда имаме упованието до края на септември да приключат всички процедури. Лимитът на програмния интервал за построяването на железопътната инфраструктура в тези сектори е до края на 2023 година От страна на преносимия състав, което е ангажимент е на „ БДЖ – Пътнически превози” до края на тази година стартира процедурата за доставянето на нови мотрисни влакове, а сега се водят интензивни договаряния с „ Шкода” за рационализация на съществуващите локомотиви, тъй че да се доближи тяхната оптимална скорост от 160 км/ч, добави Желязков И посочи: Разговаряме с „ Дойче банк” за нови вагони.

Става въпрос за вагони втора ръка, които се употребяват в немските железници, тъй като един пътнически вагон от немските железници излиза по-евтино от ремонта на действителен български трен. Средната цена за една седалка във трен е 25 хиляди евро. Нашата упоритост е да осигурим 4000 нови седалки”, изясни Желязков. По думите му железниците са най-екологичнияt, най-ефективният и в бъдеще най-финансираният и субсидиран превоз, който и като европейска политика ще бъде развиван. Не би трябвало да се чака радикална смяна в цената на железопътния превоз, разгласи министърът. „ Въпросът е в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза дотацията към БДЖ няма да търпи радикална смяна и по тази причина се разчита на по-добрата усвояемост на европейските средства. В това число за новия програмен интервал ще се търсят разновидности за субсидиране и финансиране за тяговия състав също с европейско финансиране”, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР