Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация

...
Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация
Коментари Харесай

Групата за мониторинг към ЕП пита Гешев разследва ли аудиозаписите и къщата в Барселона

" Работи ли основният прокурор по оповестената в испанските медии информация за следствие на скица за пране на пари в Барселона, за която има изказвания, че е обвързвана с премиера Бойко Борисов? " На какъв стадий е следствието в случай, че има сигнали за този случай от 2019г. Това е един от въпросите, заложени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейската комисия, предава БНР.
Комисията организира закрито съвещание за обстановката в България в края на август в отсъствието на представители на българските управляващи. След разискването на 28 август, в този момент евродепутатите имат 29 въпроса към българското държавно управление, вицепремиера, основния прокурор и заместник-правосъдния министър.
Същият въпрос те задават и по отношение на появилите се аудиозаписи, за които има съмнение, че са на премиера Борисов, със закани да изгори евродепутатката Елена Йончева.
" Какви съответни ограничения е подхванала прокуратурата в битката против корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинявания против тях и от коя партия са по-голямата част - от ръководещата или от опозицията ", е различен въпрос, насочен към институцията и съответно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.
Евродепутатите се интересуват също по този начин за препоръчаните промени в Конституцията в подтекста на митингите, а също по този начин и от и концентрацията на собствеността на медиите.
" България е на 111 място по показателя на независимост на средствата за всеобща информация, оповестява се за закани над публицисти. Какво ще направи държавното управление, с цел да се усили прозрачността на собствеността на медиите, за поощряване на плурализма в това отношение и гарантиране сигурността на публицистите ", питат още от мониторинговата група.
Сред тематиките са наранени още антикорупционните промени, свободата на словото, конституционните промени, препоръчани от ръководещите. Към прокуратурата има въпроси какви са ограниченията за битка с корупцията и проверяват ли се публикуваните аудиозаписи с глас, за който се твърди, че е на премиера, предава Българска национална телевизия.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР