Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология не искат

...
Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология не искат
Коментари Харесай

Метеоролозите пак на протест: искат развод с БАН въпреки увещанието да останат

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология не желаят да останат в Българска академия на науките макар договарянията и увещанията.

Днес те още веднъж излизат на митинг с гледище да бъдат изведени от Академията на науките.

Институтът, чиято работа е от национално значение, бе оставен да мизерства и в продължение на месеци никой не обръщаше внимание на протестната декларация, оповестена на уеб страницата му. Затова метеоролозите и чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология излязоха на жълтите павета, оповестиха, че стопират прогнозите за времето от безпаричие и провокираха разискването на въпроса на най-високо равнище. При премиера Борисов бе свикана среща сред страните в спора, дружно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев. Борисов даде период, в който страните да опитат да се схванат, а просветният министър съобщи подготвеност да предложи извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките - нещо, което в Българска академия на науките не желаят.

Преговорите обаче не са дали резултат.

" На 29.08.2018 година, сряда, ние, работещите в Национален институт по метеорология и хидрология, излизаме още веднъж на митинг. Решението ни е изрично – не желаем повече да сме част от Българска академия на науките - пишат те на уеб страницата на института. - Повече от две седмици " договаряния ", само върху предлагането на Българска академия на науките, ни убедиха дефинитивно.

Настояваме Правителството на Република България да вземе своето изрично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас би трябвало да завърши, преди да е станало прекомерно късно. "

Протестът стартира в 9 ч. пред постройката на Българска академия на науките, до Народното събрание.

От 9:30 ч. те ще показват под прозорците на Министерския съвет, който в 10 ч. ще започне редовното си съвещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР